Amaç: PKOS'lu aşırı kilolu/obez hastalarda enerji-kısıtlanmış diyetin vücut kompozisyonu ve biyokimyasal parametreler üzerine etkisinin MC4R rs17782313 ve FTO rs9939609 polimorfizmi olan gruplarda, gen polimorfizmi olmayanlardan farklı olup olmadığını belirlemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 18-45 yaş arası (30.4±8.66 yıl) toplam 48 kadın alınmıştır. Hastalara 8 haftalık diyet müdahalesi uygulanmış ve çalışma öncesi ve sonrasında hastaların antropometrik ölçümleri, biyokimyasal parametreleri ve besin tüketimleri belirlenmiştir. Ayrıca FTO geni rs9939609 ve MC4R geni rs17782313 polimorfizmleri saptanmıştır. Bulgular: FTO ve MC4R gen polimorfizmi insidansı sırasıyla %72.9 ve %68.8 olarak bulunmuştur. Bel/boy oranındaki değişim, FTO gen polimorfizmi olmayan grupta (-0,03±0,015 cm), gen polimorfizmi olan gruba (-0,02 ±0,016 cm) göre daha yüksektir. Antropometrik ölçümlerdeki değişim (Δ) açısından MC4R gen polimorfizmi olan ve olmayan gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktur. İstatistiksel olarak anlamlı olmamakla birlikte MC4R gen polimorfizmi olmayan grupta, olan gruba göre vücut ağırlığı (kg) ve BKİ'de (kg/m2) daha fazla azalma vardır (polimorfizm olmayan gruptaki değişimler -2.2±1.83 kg; -0.9±0.69 kg/m2). Gen polimorfizmi olan ve olmayan gruplar arasında biyokimyasal parametreler açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Sonuç: FTO ve MC4R gen polimorfizmi gruplarında enerji kısıtlamalı zayıflama diyetinin biyokimyasal parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik oluşturmadığı, ancak gen polimorfizmi varlığının antropometrik ölçümlerde iyileşmeyi zorlaştırdığı görülmüştür.
Purpose: The aim of this study was to determine whether the effects of an energy-restricted diet on overweight/obese patients with PCOS on body composition and biochemical parameters in groups with MC4R rs17782313 and FTO rs9939609 polymorphisms differ from those without gene polymorphism. Materials and Methods: A total of 48 women aged 18-45 were accepted. An 8-week diet intervention was applied, and anthropometric measurements, biochemical parameters and food consumption of the patients were determined before and after the intervention. In addition, FTO gene rs9939609 and MC4R gene rs17782313 polymorphisms were determined. Results: The incidence of FTO and MC4R gene polymorphism was 72.9% and 68.8% respectively. Change in waist/height ratio was found to be higher in the group without FTO gene polymorphism (-0.03±0.015 cm) compared to the group with gene polymorphism (-0.02 ±0.016 cm). There was no statistically significant difference between the groups with and without MC4R gene polymorphism in terms of change (Δ) in anthropometric measurements. Although not statistically significant, there was a greater decrease in body weight (kg) and BMI (kg/m2) in the group without MC4R gene polymorphism compared to the group with it (without polymorphism group -2.2±1.83 kg; -0.9±0.69 kg/m2). There was no statistically significant difference between the groups with and without gene polymorphism in terms of biochemical parameters. Conclusion: We found that the energy-restricted weight loss diet did not detect a statistically significant change in biochemical parameters in the FTO and MC4R gene polymorphism groups, but the presence of gene polymorphism made it difficult to improve in anthropometric measurements.