HAYVANSAL ATIKLARDAN BİYOGAZ VE BİYOGÜBRE ÜRETİM POTANSİYELİNİN BELİRLENMESİ: KAZAKİSTAN ÖRNEĞİ


Akhmetov N., Ar İ.

MAS INTERNATIONAL EUROPEAN CONFERENCE ON MATHEMATICS-ENGINEERING-NATURAL&MEDICAL SCIENCES-XII, Paris, Fransa, 23 - 25 Nisan 2020, ss.23-24

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Paris
  • Basıldığı Ülke: Fransa
  • Sayfa Sayıları: ss.23-24
  • Gazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

HAYVANSAL ATIKLARDAN BİYOGAZ VE BİYOGÜBRE ÜRETİM POTANSİYELİNİN BELİRLENMESİ: KAZAKİSTAN ÖRNEĞİ

Nurlan AKHMETOV1,2

1Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi, Türkistan, Kazakistan

1Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı, Ankara, Türkiye

Prof. Dr. İrfan AR3

3Gazi Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, Ankara, Türkiye

ÖZET

Bu çalışmada son yıllarda tarım ve hayvancılık sektörünün hızla gelişmekte olduğu Kazakistan’da inek, at ve deve üreten tesislerden ortaya çıkan atıklardan biyogaz ve biyogübre üretiminin ülke ekonomisine katkısı incelenmiştir.

Günümüzde tüm ülkeler, küresel ısınma ile mücadele etmekte, enerji açığını kapatmak, çevre problemlerini çözebilmek amacıyla yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmektedir. İhtiyaç duyduğumuz enerjinin alternatif enerji kaynaklarından karşılanması ülke ekonomisi açısından da önemlidir. Hayvansal atıklardan biyogaz üretimi ülke ekonomisine büyük yararlar sağlayacağı gibi, aynı zamanda çok sayıda olumlu sosyal ve çevresel etkiler de görülecektir.

Hayvancılık sektöründe, biyogazdan enerji üretilmesi yıllardır gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde başarıyla uygulanmaktadır. Bu uygulamanın ülkemizde de yaygınlaştırılmasına katkı sağlamak üzere, farklı hayvan sayısına bağlı olarak elde edilebilecek biyogaz ve biyogübre miktarları ve bunların ekonomik getirileri sunulmuştur.    

Anahtar Kelimeler: Kazakistan, Alternatif Enerji, Hayvan Gübreleri, Biyogaz, Biyogübre

TEŞEKKÜR

Araştırmamıza 06/2018-30 kod nolu projeyle destek olan Gazi Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi’ne teşekkür ederiz.