Bilateral Mandibula Kırığı Olan Çocuk Hastada Cerrahi Kapalı Yaklaşımla Tedavi: Olgu Raporu


Creative Commons License

Çege E. E., Çege M. A., Bodur C. H.

Turkish Association of Oral and Maxillofacial Sugery, Ankara, Türkiye, 17 - 21 Kasım 2023, ss.215

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.215
  • Gazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Özet

Giriş: Mandibula kırıklarının tedavisinde açık ve kapalı cerrahi yöntemler kullanılabilmektedir. Çocuk hastada ise kalıcı diş germlerinin varlığı, büyüme ve gelişimin devam etmesi, kooperasyon zorluğu gibi faktörler nedeniyle genellikle daha konservatif yöntemler tercih edilmektedir. Bu olgu sunumunun amacı bilateral mandibula kırığı olan, kapalı yaklaşımla intermaksiller fiksasyon vidası ve lastik ligatür uygulanarak intermaksiller fiksasyon yapılan çocuk hastanın tedavisini sunmaktır.

Olgu raporu: Sistemik hastalığı olmayan, 10 yaşındaki erkek çocuğu oyun esnasında çenesine aldığı darbe sonucu oluşan kırık nedeniyle Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı’na yönlendirildi. Klinik ve radyografik muayenesinde, sağ mandibular angulus bölgesinde ayrılmaya eğilimli kötü kırık, sol mandibular parasimfizis bölgede ise lingual korteksin korunduğu yeşil ağaç kırığı tespit edildi. Tedavisinde tüm uygulamalar lokal anestezi altında olacak şekilde, intermaksiller fiksasyon vidası ve lastik ligatür uygulaması ile 4 hafta boyunca intermaksiller fiksasyon yapıldı. Tedaviden 4 hafta sonra kemik vidaları çıkartıldı. Düzenli aralıklarla kontrolü sağlanan hastanın 12 aylık klinik ve radyografik takibi sonucunda kırık hattında iyileşme, asimetride düzelme olduğu görülürken, herhangi bir patolojiye rastlanmadı.

Sonuç: Erişkinlere kıyasla çocuklarda daha yüksek iyileşme kapasitesi, büyüme ve gelişmenin devam etmesi gibi sebeplerle konservatif tedavilerde başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir. Çocuk hastalarda mükemmel bir hizalanma sağlanamadığında dahi başarılı sonuçlar meydana gelebileceği bildirilmiştir. Bu olguda da uygulanan noninvaziv tedavi yönteminin başarılı olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler: Çocuk hasta, kapalı yaklaşımla tedavi, mandibula kırığı