İndirekt Rezin Kompozit ve Seramik Restorasyonların Simantasyonu


Creative Commons License

Bulut A., Yeşil S. Y., Bala O.

Türk Diş Hekimliği Araştırma Dergisi, cilt.3, sa.1, ss.317-328, 2024 (Hakemli Dergi)

Özet

Günümüzde estetik talep nedeniyle diş hekimine başvurma sıklığının artması, hekimlerin rezin kompozit ve seramik gibi materyalleri daha fazla kullanmasına neden olmuştur. Rezin kompozitler klinikte yaygın olarak kullanılmasına rağmen, polimerizasyon büzülmesi ile ilgili problemler hala önemini korumaktadır. Polimerizasyon büzülmesinin etkilerini azaltmak ve polimerizasyon miktarını arttırmak amacıyla rezin
kompozitlerin indirekt olarak kullanımı önerilmektedir. Ancak indirekt kullanım söz konusu olduğunda, estetik ve mekanik özellikler açısından rezin kompozite göre daha fazla avantajları olan seramik materyallerin kullanımı gündeme gelmektedir.
İndirekt restorasyonların klinik başarısını endikasyon aşamasından simantasyona kadar birbirinden bağımsız olarak etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörlerden simantasyon aşaması klinik başarıyı etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Simantasyon amacıyla birbirinden farklı birçok materyal kullanılmasına rağmen, en fazla tercih edilen materyalin rezin simanlar olduğu görünmektedir. Ayrıca adeziv teknolojinin gelişimine paralel olarak gelişim göstermiştir.
İndirekt restorasyonların klinik başarısını etkileyen diğer bir faktör ise restorasyon yüzeyine fiziksel ve/veya kimyasal bazı uygulamaların yapılmasıdır. Bu uygulamaların restorasyonun ömrü üzerine olumlu katkıları olduğu rapor edilmiştir. Bu derlemede rezin kompozit veya seramik ile yapılan indirekt restorasyonların simantasyonunda kullanılacak materyalin seçimi ve ayrıca diş ve restorasyon yüzeyine uygulanacak yüzey hazırlık işlemlerinin etkinliğinin tartışılması amaçlanmıştır.