Zihin Beden Tıbbı ve Nörolojik Rehabilitasyon


Creative Commons License

Karataş L.

Türkiye Klinikleri Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon - Özel Konular: Zihin Beden Tıbbı, Prof. Dr. Ülkü Nesrin DEMİRSOY,Prof. Dr. Özden ÖZYEMİŞÇİ TAŞKIRAN, Editör, Türkiye Klinikleri Yayınevi, Ankara, ss.40-45, 2022

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2022
  • Yayınevi: Türkiye Klinikleri Yayınevi
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.40-45
  • Editörler: Prof. Dr. Ülkü Nesrin DEMİRSOY,Prof. Dr. Özden ÖZYEMİŞÇİ TAŞKIRAN, Editör
  • Gazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Zihin beden tıbbı, bütüncül iyilik ve esenlik halini amaçlayan, kökleri oldukça eskiye dayanan, gelişen teknoloji ve yenilikçi bakış açısı ile günümüze uyarlanmış uygulamalar bütünüdür. Meditasyon, hipnoz ve imgelem gibi zihinsel süreçlerin ağır bastığı yöntemlerin yanında; yoga, Tai Chi, Qigong gibi hareket temelli uygulamaları da kapsar. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon hekimlerinin ilgilendiği nörolojik hastalıkların birçoğu, kronik yetersizlik ve bağımlılık yaratması, eşlik eden anksiyete, depresyon gibi psikososyal bozukluklar nedeniyle hastaların yaşam kalitesini azaltmaktadır. Nörolojik hastalıkların rehabilitasyonu ile ulaşılmaya çalışılan “optimal biyopsikososyal iyilik hali” zihin beden tıbbı yönteminin amaçlarıyla örtüşmektedir. Nitekim günümüzde nörolojik rehabilitasyonda zihin beden tıbbının bileşenleri sıkça kullanılmaktadır. Bu bölümde sık görülen nörolojik hastalıkların rehabilitasyonu ve semptom yönetiminde belli başlı zihin beden tıbbı uygulamalarının yeri tartışılacaktır.

Mind body medicine is a set of practices aiming at holistic well-being, rooted in ancient ages, adapted to the present day with developing technology and innovative perspective. It includes methods such as meditation, hypnosis, and guided imagery, which are predominantly mental processes, as well as movement-based practices such as yoga, Tai Chi, and Qigong. Many neurological diseases that physiatrists deal with reduce patients' quality of life due to chronic insufficiency, dependence, and accompanying psychosocial disorders such as anxiety and depression. The “optimal biopsychosocial wellbeing” that is tried to be achieved through rehabilitation overlaps with the goals of mind-body medicine methods. Indeed, the components of mind-body medicine are used frequently in neurological rehabilitation today. In this section, the role of certain mind-body medicine practices in the rehabilitation and symptom management of common neurological diseases will be discussed.