Atıf İçin Kopyala
Dayanır D., Ruso H., Kalem Z., Tural R., Sarıbaş G. S., Sepici Dinçel A., ...Daha Fazla
Turkish Journal of Clinics and Laboratory, cilt.14, sa.3, ss.576-586, 2023 (Hakemli Dergi)
Özet
Amaç: Polikistik over sendromu (PKOS), endometriozis (END) ve erkek faktör (MF) (kontrol) gruplarında bulunan hastalara ait kumulus hücrelerinde Büyüme farklılaşma faktörü-9 (GDF-9), Kemik morfogenetik protein-15 (BMP-15) belirteçleri, apoptoz seviyeleri ile foliküler sıvı inflamasyon parametreleri (interlökin-6 (IL-6), tümör nekroz faktör alfa (TNF-alfa), total oksidan (TOS)/anti-oksidan (TAS) stres seviyeleri arasındaki ilişkinin araştırılması.
Gereç ve Yöntemler: Kumulus hücrelerinde büyüme farklılaşma faktörü-9 (GDF-9) ve kemik morfogenetik protein-15 (BMP-15) belirteçleri immünohistokimyasal yolla değerlendirilmiş olup; hücre ölümü TUNEL yöntemi kullanılarak araştırılmıştır. Folikül sıvısı örneklerinde toplam oksidatif stres (TOS) ve toplam anti-oksidan düzey (TAS) spektrofotometrik olarak araştırılmış, interlökin-6 (IL-6) ve tümör nekrozis faktör alfa (TNF-alfa) düzeyleri ELISA (Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay) yöntemi ile incelenmiştir
Bulgular: GDF-9 ve BMP-15 düzeyleri sağlıklı gruba kıyasla PCOS ve END gruplarında düşük seviyede saptanırken, hücre ölümüne ilişkin veriler bu gruplarda daha yüksek gözlenmiştir. Endometriozis grubunda GDF-9, BMP-15 değerleri en düşük, hücre ölümü düzeyleri ise en yüksek olarak bulunmuştur. Sağlıklı gruba kıyasla PCOS ve endometriozis gruplarında folikül sıvısı TOS düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulunmuştur. Folikül sıvısı TAS düzeyleri ise sağlıklı gruba kıyasla PCOS ve endometriozis gruplarında daha yüksek bulunmuş ancak gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır.
Sonuç: Sonuçlarımız, GDF-9, BMP-15 belirteçleri, apotoz seviyeleri, oksidatif durum, inflamasyon seviyeleri arasındaki korelasyonun PCOS veya END tanılı hastalarda oosit olgunlaşması için uygun olmayan mikroçevre ile yorumlanabileceğini düşündürmektedir.
Konu ile ilgili ileri çalışmalara ihtiyaç devam etmektedir. İleri çalışmalarda benzer verilerin elde edilmesi halinde kumulus hücre özelliklerinin, özellikle foliküler sıvı oksidatif stres düzeyleri ile birlikte değerlendirilmesinin, oosit seçimine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.