Yaşamda Ve Eğitimde Bilişsel Becerilerin Farkındalık Ve Okur Yazarlık Repertuvarı. Cognitive Skills In Life And Education. Awareness And Literacy Repertoire


Karaağaçlı M.

5. Uluslararası Harran Bilimsel Araştırmalarda Yenilikçi Yaklaşımlar Kongresi 8-10 Aralık 2023, Şanlıurfa. “Sözlü bildirili tam metinli katılım.”, Şanlıurfa, Türkiye, 8 - 10 Aralık 2023, ss.251-265

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Şanlıurfa
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.251-265
  • Gazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

YAŞAMDA VE EĞİTİMDE BİLİŞSEL  BECERİLERİN

 FARKINDALIK VE  OKUR YAZARLIK  REPERTUVARI    

 

COGNITIVE SKILLS IN LIFE AND EDUCATION

AWARENESS AND LITERACY REPERTOIRE

 

Dr. Öğr. Üyesi Mustafa  KARAAĞAÇLI

Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü,

Eğitim Programları  ve  Öğretim  Anabilim Dalı Türkiye

mkara@gazi.edu.tr. ORCİD: Code: 00000003-3488-1021,   

ÖZET

“Yaşamda ve eğitimde bilişsel becerilerin farkındalık ve okur yazarlık repertuvarı” konusunu problem olarak ele alan bu çalışmanın genel amacı, bilişsel farkındalık ve okur yazarlık becerilerini  betimlemektir. Çalışma, yaşamda ve eğitimde  gereksinim  duyulan bilişsel farkındalık ve okur yazarlık becerileriyle  ilgili  durumu  varolan koşulları içinde olduğu gibi betimlediğinden, genel tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın veri kaynaklarını basılı ve elektronik alanyazın verilere ek olarak araştırmacının postpozitivist gözlemleri ve görüşleri  oluşturmaktadır. Çalışmada, niteliği gereği genelden özele giden tümdengelimci bir anlayışla önce ilgili problem durumu betimlenmekte sonra ayrıntılara geçilmektedir.

 

Bilişsel farkındalık ve okur yazarlık becerilerinin betimlenmesi kapsam, temeller, kazanımlar, özellikler ve örnekler boyutlarında yapılırken, bilişsel okur yazarlık becerilerinin gelişmesinde engeller açıklandıktan sonra, bilişsel okur yazarlık becerileri geliştiren düşünme teknikleri ana çizgilerle tanıtılmaktadır.  Çalışmada, bilişsel farkındalık ve okuryazarlık becerileri karşılaşılan problemleri çözmede ve öğrenme görevlerini başarmada zihinsel hareket noktaları oluşturduğu, bilişsel becerilerin farkındalığı ve okur yazarlığının temeli  bilişsel alan formasyonlarına dayandığı bilişsel okur yazarlık becerileri temel ve  üst  düzey  beceriler olarak sınıflandığı sonuçlarına varılmaktadır.  Çalışmada, bilişsel farkındalık ve okuryazarlık becerilerinin kazandırılması için, erken eğitim  dönemlerinde düzeye uygun  olarak farklı öğretme-öğrenme yöntemleri ve teknikleri kullanılmalı, eğitim durumları, seminerler,  konferanslar, sempozyumlar  ve kongreler nitelikli bilimsel etkinlikler düzenlenmelidir önerileri geliştirilmektedir.

 

Anahtar  kelimeler: Bilişsel   farkındalık ve  okur yazarlık becerileri    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ABSTRACT

The issue of "awareness and literacy repertoire of cognitive skills in life and education" is addressed as a problem. The general purpose of this study is to develop cognitive awareness and literacy skills. is to describe. The study was carried out in a general screening model, as it describes the situation regarding the cognitive awareness and literacy skills needed in life and education as they are in their existing conditions. The data sources of the study are the postpositivist observations and opinions of the researcher, in addition to printed and electronic literature data. In the study, the relevant problem situation is first described with a deductive approach that goes from the general to the specific in nature, and then the details are discussed.

 

While cognitive awareness and literacy skills are described in terms of scope, foundations, achievements, features and examples, after explaining the obstacles in the development of cognitive literacy skills, thinking techniques that develop cognitive literacy skills are introduced in outline. The study concludes that cognitive awareness and literacy skills constitute mental starting points in solving encountered problems and achieving learning tasks, and that awareness and literacy of cognitive skills are based on cognitive field formations, and cognitive literacy skills are classified as basic and high-level skills. In the study, suggestions are developed that in order to gain cognitive awareness and literacy skills, different teaching-learning methods and techniques should be used in early education periods in accordance with the level, and qualified scientific activities such as educational situations, seminars, conferences, symposiums and congresses should be organized.

 

Key Words: Cognitive awareness and literacy skills