Ekstraoral Fistül Yolunun Cerrahi Olmayan Endodontik Yaklaşımla Tedavisi


Güngör Us S., Uzun Ö.

27. TÜRK DİŞHEKİMLERİ BİRLİĞİ ULUSLARARASI DİŞHEKİMLİĞİ KONGRESİ, Ankara, Türkiye, 26 - 29 Ekim 2023, ss.40

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.40
  • Gazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

AMAÇ: Odontojenik fistüller, pulpa nekrozuna bağlı olarak gelişen tedavisi için genellikle kanal tedavisi nadiren de cerrahi işlem gereken patolojik oluşumlardır. Fistül yolu oral mukozadan intraoral veya ciltten ekstraoral olarak drene olabilir. Özellikle ekstraoral fistüllerin ayırıcı tanıları deri lezyonları ile yapılmalı ve uygun tedavi planlanmalıdır. Bu olgu sunumu, alt çene premolar ve molar dişlerden kaynak aldığı tespit edilen ve sağ alt çene deri yüzeyinden drene olan ekstraoral fistül vakasının dişlere kök kanal tedavisi uygulamasının ardından 2 senelik takiplerini içermektedir

OLGU SUNUMU: 31 yaşında kadın hasta sağ alt çenesinde bulunan cilt lezyonu ve hafif şişlik semptomları ile kliniğimize başvurdu. Yapılan muayenede 44,45 ve 47 numaralı dişler soğuk ve elektrikli pulpa testine negatif yanıt verdi. Yapılan radyografik muayenede 44 ve 47 numaralı dişlerde periapikal lezyon saptandı. Dişlere kronik apikal apse teşhisi kondu ve kanal tedavisi planlandı. Rubber dam altında endodontik giriş kavitesi açıldıktan sonra çalışma boyları tespit edildi. Kök kanalları kemomekanik olarak hazırlandı. Kalsiyum hidroksit kullanılarak dişlere pansuman yapıldı. Dişler asemptomatik hale geldiğinde ve kanal içerisinde eksuda kalmadığında kanal dolumları yapıldı. 2 ay sonra sinüs yolu alanı küçülmeye başladı. Takip eden aylarda 47 numaralı diş hasta isteği ile çekildi. 44 ve 45 numaralı dişler post-core ve kron ile restore edildi. Yapılan 2. Yıl muayenesinde cilt lezyonunun iyileştiği, dişlerin asemptomatik olduğu görüldü.

SONUÇ: Yüz ve boyun bölgesinde görülen deri lezyonlarının odontojenik kaynaklanabileceği mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Dikkatli bir klinik ve radyografik muayene ile lezyonla ilişkili dişler tespit edilmelidir. Lezyon kaynağı olan dişlere uygun tedavi gerçekleştirilerek deri lezyonlarında iyileşme sağlanabilmektedir.

Anahtar Kelimeler: Dental fistül; Endodonti; Kök kanal tedavisi

INTRODUCTION: Odontogenic fistulas are pathological formations that usually require root canal treatment and rarely surgery for the treatment of pulpal necrosis. The fistula tract may drain intraorally from the oral mucosa or extraorally from the skin. The differential diagnosis of extraoral fistulas should be made with skin lesions and appropriate treatment should be planned. This case report presents a 2-year follow-up of a patient with an extraoral fistula draining from the skin surface of the lower right jaw, originating from the premolar and molar teeth, following root canal treatment.

CASE REPORT: A 31-year-old female patient presented to our clinic with a skin lesion and mild swelling symptoms in the lower right jaw. Examination revealed negative responses to cold and electric pulp testing for teeth 44, 45, and 47. In the radiographic examination, periapical lesion was detected in teeth 44 and 47. The teeth were diagnosed as chronic apical abscess and root canal treatment was planned. After the endodontic access cavity was opened under the rubber dam, working lengths were determined. Root canals were prepared chemomechanically. The teeth were dressed using calcium hydroxide. Canal fillings were performed when the teeth became asymptomatic and no exudate remained in the canal. Two months later, the sinus tract area started to shrink. In the following months, tooth number 47 was extracted at the request of the patient. Teeth 44 and 45 were restored with post-core and crown. During the 2-year follow-up examination, it was observed that the skin lesion had healed and the teeth were asymptomatic.

CONCLUSION: The possibility of odontogenic etiology should always be considered when evaluating skin lesions in the facial and neck regions. Teeth associated with the lesion should be identified with a careful clinical and radiographic examination. Skin lesions can be healed by applying appropriate treatment to the teeth that are the source of the lesions.

Keywords: Dental Fistula; Endodontics; Root Canal Therapy