57. Partiyi Devlet Görme, Siyasi Şaşılıktır! http://www.mektepligazete.com.Köşe Yazıları 11.07 2024.


Karaağaçlı M.

MEKTEPLİ GAZETE, cilt.3, sa.3, ss.1-4, 2024 (Hakemsiz Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tartışma
  • Cilt numarası: 3 Sayı: 3
  • Basım Tarihi: 2024
  • Dergi Adı: MEKTEPLİ GAZETE
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Other Indexes
  • Sayfa Sayıları: ss.1-4
  • Gazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Partiyi  Devlet Görme, Siyasi Şaşılıktır!

Dr. Öğr. Üyesi Mustafa KARAAĞAÇLI

T.C. G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi, EBB Öğr. Üyesi.

 

1.Öndeyi

“Partiyi  Devlet Görme Siyasi Şaşılıktır!” konulu bu çalışmanın  amacı; toplumsal yapıda   doğru  bilinen yanlışlardan olan  “partiyle  devleti özdeş görme”  anlayışına Türkiye kamuoyunun  dikkatini çekmektir. Çalışma; ilgili alan yazın bulgularına ve yazarın postpozivitist görüşleriyle gözlemlerine dayalı oluşturulmuştur.

 

Çalışma; (1)Öndeyi, (2)Siyasal Parti Epistemosu,  (3)Siyasi Partilerde Farklılıklar, (4)Toplumda Siyaset  Kurumu, (5)Siyaset ve Devlet, (6)Siyasi Partiyle Devlet  Özdeşliği, Siyasi Şaşılıktır (7)Vargı ve Yargı, (8)Öneriler  alt başlıklarında sistematize edilmiştir.

 

2.Siyasal Parti Epistemosu

Siyasal parti, bir ülkenin yönetimi konusunda ortak bir düşünce ve amaç çevresinde toplanan kimselerin oluşturduğu, anayasaya ve yasalara göre kurulmuş siyasal örgüttür.

Siyasi parti, "temsil ettiği belirli grup veya grupların çıkarlarının ilerletilmesi ve ideallerinin gerçekleştirilmesi" için birleşen ortak prensiplere dayalı dayanıklı bir örgütlenmedir (Morse,1891).

Siyasal partilerin temel amacı, hükûmet mekanizmasını kurmak ve yürütmek üzere kamu görevine tek başına ya da başkalarıyla ortak olarak kadrolar yerleştirmek ve onları görevde tutmaktır.

 

Siyasi parti, belirli bir ülkenin seçimlerinde yarışacak adayları koordine eden bir örgütlenmedir. Bir parti üyeleri genellikle izleyecekleri politikalar konusunda ortak bulgulara ve görüşlere sahiptir.

3.Siyasi Partilerde Farklılıklar

Siyasi partiler, benimsedikleri liberalmuhafazakar, sosyalist, komünizmmilliyetçilik ve islamcılık  temelli   parti politikalarını ortaya koyarak  hedef kitlelerinden   oy desteği  isterler.

Siyasal partiler, anılan ideolojik akımlara göre;  aralarında   rekabete girerler.

Partiler, bir  ülkenin  demokratik ya da  otoriter rejimlerle  yönetilmesinde önemli etkisel işlevleri  vardır.

Otoriter rejimlerde,  ülke tek bir partiyle yönetilirken; demokratik rejimlerde  otoriter rejimlere  göre daha çok sayıda siyasi partiler vardır. Çünkü;  farklı siyasi partiler arasındaki siyasal  rekabet demokrasinin işlerliğini artırır.

Demokratik ülkelerde siyasi partilerin yaygınlığı devletlerin vazgeçilmez bir parçası olarak görülür. Çünkü, siyasi partilerin farklılığı ve yaygınlığı, insanlar arasındaki farklılıklardan  dolayı oluşan örgütlü  yapılardır.

4.Toplumda Siyaset  Kurumu

Siyaset, bir grup içinde, üyeleri arasındaki davranışları düzenleme ve yönetme faaliyetleridir. Siyaset, toplumun kamu düzeni ve yönetimi ile ilgilidir. Siyaset, kamu düzenini ve genel yönetimi gerçekleştirmektir. Siyaset kurumunun yönetime yansıması hükümetler ve iktidarlardır. İktidar Max Weber’e göre; toplumun yasal gücüdür. Siyaset kurumları seçme, seçilme,  kamu yönetimi ve kamu oyu oluşturma işlevlerinden dolayı diğer sosyal kurumlardan farklıdır.  Çünkü; siyaset kurumu iktidarı ve uyguladığı politikalarla birilerinin veya bir grubun çıkarlarına ya da muhalefetine karşı yönetimler gösterebilir.

5.Siyaset ve Devlet

Siyaset  bir bilim devlet ise belli bir toprak parçası üzerinde ortak amaçlar çerçevesinde örgütlenmiş, siyasi ve hukuki yaptırım gücüne sahip en üstün otoritedir. Devlet olgusu insanların yerleşik hayata geçmesiyle ortaya çıkmıştır (Platon, 2022).

Devlet olmak için toprak, halk, iktidar ve egemenlik gerekir. Devletin egemenliği (1)Yasama, (2)Yürütme ve (3)Yargı güçlerine sahip olmasıdır.

 

Devletin  temel  işlevleri  şunlardır:

·       Güçler ayrılığını yaşatmak: (1)Yasama yani kanunları yapmak, (2)Yürütme yani kanunları uygulamak ve (3)Yargı yani uygulama sırasında çıkabilecek sorunları hukuk  sistemiyle gidermek.

·       Temel ihtiyaçları karşılamak: Vatandaşların ekonomik, sosyal,  eğitim, sağlık ve kültürel ihtiyaçlarını karşılamak.

·       Güvenliği  sağlamak: Ülkenin toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını iç ve dış tehlikelere karşı korumak

·       Hak ve özgürlükleri korumak: Vatandaşların temel hak ve özgürlüklerini güvence altına almak ve adaleti sağlamak.

·       Milli çıkarları korumak: Ülkenin iç ver dış sınırları içinde milli çıkarlarını korumak (Karaağaçlı, 2021: 70-71).

 

6.Siyasi Partiyle Devlet  Özdeşliği, Siyasi Şaşılıktır!

Siyasi partiler, insanların aile dışında çeşitli amaçlı birliklerinden oluşur. Çünkü; siyaset  kurumu; toplumsal düzen için yönetimi sağladığından, siyaset kurumunun sosyolojik betimlemede aile kurumundan daha büyük toplumsal hayata dönük işlevleri vardır.

 

Siyasi partiler  devlet  ile  özdeş  görülmesi   siyasi şaşılıktır. Çünkü,  biri  örgüt   diğeri o  örgütü de  içinde barındıran  büyük ölçekli yapıdır. Devlet, toplumsal kurumların işleyişinin denetimini ve gözetimini sağlar. Devlet, sosyal kontrolü sağlayan ve  güç kullanma yetkisine sahip tek kurumdur.

 

Varolan siyasal uygulamalarla yasama, yürütme, yargı işlevlerinin bir siyasi partinin tercihleriyle  şekillenmesi parti devlet özdeşliğinin yansımasıdır.

Oysa, temelde  ve tümelde  “siyasi parti=devlet  değildir!”

Çünkü;

·       Parti=devlet anlayışıyla ülkedeki  tüm kesimler temsil edilemez.

·       Parti olarak sayısal oy çokluğu, devleti tek merkezden yönetmenin haklılığını  getirmez.

·       Ülkenin sosyo-ekonomik, sosyo-eğitsel ve sosyo-kültürel sorunlarına  tek bir düşünce topluluğu  olan bir siyasi partiyle  çözülemez.

7.Yargı  ve Vargı

“Partiyi  Devlet Görme Siyasi Şaşılıktır!” konulu  bu çalışmada elde  edilen bulgular ışığında; siyasi parti devletle eş görülemez, aksi hali  ise siyasi  şaşılıktır  ve katılımcı demokrasiye  kör kalmaktır varılmıştır.

 

Katılımcı demokrasinin vazgeçilmez öğelerinden olan siyasi partiler, halk ve demokratik toplum kuruluşları ile geniş katılımı  sağlamada etkin işleve sahiplerdir.

Katılımcı demokrasinin sürekliliği  için halk olarak karar verme sürecine katılması,  nesnel  ve adil  seçim süreçleri  izlenmeli, her bireyin oy  tercihi  baş üstünde tutulmalı, kamusal uygulamalarda bir siyasi  partiyle devlet  eş  görülmemelidir.

8.Öneriler

“Partiyi  Devlet Görme Siyasi Şaşılıktır!”  konulu  bu çalışmanın  yargısı  ve vargısı doğrultusunda  şu önerilerin ulusal ölçekte dikkate alınmasında  yarar  görülmektedir:

 

·       Atatürk ve arkadaşlarının kurduğu Ulus Devlet  nitelemesine dayanak olan vatan, toprak, bayrak  ve  manevi iklimli “Türkiye Cumhuriyet’i  ve Kurucu Önderi Atatürk İlkeleri” siyasi parti=devlet anlayışlı partizanca uygulamalardan uzak tutulmalıdır (Karaağaçlı,  2023).

 

·       Türkiye  ve   Dünya Ölçeğinde  her daim sonsuza  dek  yaşayacak  olan  Türkiye Cumhuriyet’i,  her  yönetime  gelenin  keyfi ve haleti ruhiyesine göre  bir şekle  giremeyeceğinden;  Cumhuriyetin  tam bağımsızlık ve özgürlük düşünseli katılımcı demokrasiyle  daha da  güçlendirilmelidir.

 

·       Siyasi partiyi devlet görme şaşılığının tedavisinin de katılımcı demokrasi bilinci olduğu unutulmamalıdır.

 

·       Politikada olup bitenlere  laik  ve bilimsel temeller  kazandırılınca  siyasi partiyle devletin  aynı görülmesinin de (!) önüne geçilmiş olacağı  unutulmamalıdır.

·       Genel oy ilkesi,  servet,  eğitim, vergi, cinsiyet ve  ırk  ayrımı yapılmadan 18 yaşına  ulaşmış herkes için adil seçimle ve adil sayımla uygulanmalıdır.

 

Refere Alınanlar

Karaağaçlı, M. (2021). Eğitimin Sosyolojisi.  İkinci Yazım İkinci Basım.  Ankara: Baskı ve Cilt:Bizim Büro Basımevi Yayın Ve Dağıtım Hizmetleri Sanayi Ve Tic. Ltd. Şti. ISBN–978-605-62357-9-5. Bandrol Seri No Aralıkları: THG-SOP: 983928-983982.

 

Karaağaçlı, M. (2023). Özgürlük, Bağımsızlık  Ve  Cumhuriyet Yolculuğunda  Evrensel Rol Model: Atatürk.  Bakü:  Azerbaycan Atatürk Merkezi  ve İksad İnstıtute  Tarafından  Düzenlenen 19 Mayıs  2023  Doğumunun 142. Yılında Atatürk 3. Uluslararası Sempozyumu. Sözlü  bildiri metni.

Morse, A.D. (1891). The Place of Party in the Political System.  The ANNALS of the American  Academiy  of Political and Social  Science. Volume 2, Issue 3. https://journals.sagepub.com/home/ANN

Platon (2022).  Sokrates’in Savunması. İstanbul:  Cumhuriyet  Eki.

Weber, M. (2004). Sosyolojinin Temel Kavramları. Çeviren: Medeni  Beyaztaş. Efkar Yayınevi.

_________

İletişim ve Erişim

Dr.  Öğr. Üyesi, G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi, EBB Öğr. Üyesi.

e-posta         : mkara@gazi.edu.tr  

ORCID          : https://orcid.org/0000-0003-3488-1021

Web         (1): w3.gazi.edu.tr/~mkara 

Web         (2): https://avesis.gazi.edu.tr/mkara

Web         (3): www.yurtspor.com

Web         (4): www.mektepligazete.tebeşir

Web         (5): www.mektepligazete.bülten

Facebook  (1): Kirizma
Facebook  (2): Mustafa Karaağaçlı
Twitter         : M_Karaagacli_
İnstagram    : mustafakaraagacli1

Blog            :kirizma.blogspot.com