Çukurova Tarım Gıda Bilimleri Dergisi, cilt.33, sa.1, ss.111-124, 2018 (Hakemli Dergi)
Patlıcan (Solanum melongena L.), ülkemizde açıkta yazlık sebze olarak, örtü altında ise kış ve bahar aylarında yetiştirilen ve tüketilen önemli sebzelerimizdendir. diğer birçok bitkide olduğu gibi patlıcan bitkisinde de üretimi kısıtlayan birçok hastalık vardır. Bu hastalıklardan en önemlisi ve en zararlı olanı ise toprak kökenli hastalık olan solgunluk hastalığıdır. Ağırlıklı olarak Fusarium oxysporum Schlecht. f. sp. melongenae' nın sebep olduğu Fusarium Solgunluğu patlıcan yetiştiriciliğinde ekonomik olarak verim kayıplarına neden olmaktadır. Bu derleme makale ile patlıcan bitkisinde ki Fusarium Solgunluğu ile ilgili bu zamana kadar yapılan mücadele çalışmaları incelenmiş ve bundan sonra ki yapılacak çalışmalar için mücadelede ki eksik yönlerin ortaya çıkarılması ve yeni yaklaşımların değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Eggplant (Solanum melongena L.) is an important vegetable grown and consumed outdoor in summer, and under cover in winter and spring in our country. As in many other plants, there are various diseases limiting the production of eggplants. The most important and the most harmful of these diseases is wilt disease, which is an earth-based disease. Fusarium wilt disease (mainly caused by Fusarium oxysporum Schlecht fsp. melongenae) causes economical yield losses in eggplant cultivation. In this review article the studies on biological control of the wild disease on the aubergine plant until this time have been reviewed, and it is aimed to reveal the incomplete aspects of biological control and to assess new developments for future studies.