22. 2021 Türkiye’sinde Ulusal Eğitimin Kronikleşmiş Öğretmen Sorunsalına Yeni Nesil Sorular.


Karaağaçlı M.

Mektepli Gazete. Tebeşir. Sayı:18. Kasım2021.http://www.mektepligazete.bülten.ss 25-27., sa.18, ss.25-27, 2021 (Hakemli Dergi)

Özet

2021 TÜRKİYE’SİNDE ULUSAL EĞİTİMİN

KRONİKLEŞMİŞ ÖĞRETMEN SORUNSALINA YENİ NESİL SORULAR

Dr. Mustafa Karaağaçlı

 

Eğer insanlar öğretmen  olarak doğarlar ve  bu meslek için eğitbilim temelli (1)hedef, (2)içerik, (3)eğitim durumları ve (4)değerlendirme  bütünselinde yetiştirilmeleri söz konusu olmazsa; aynı  şey,  doktorlar, mühendisler, kimyacılar, fizikçiler, iktisatçılar,  vaizler, yönetseller,  ve siyasa yetkeleri..  için de geçerli değil midir?

 

1.Giriş

Problem ve  amaç: Bu  çalışmada, Ulusal Eğitimin en temel öğesi işlevinde  olan öğretmen  değişkeniyle  ilgilenilmektedir. Çalışma, ulusal eğitimin  kronik  hale  gelen öğretmen değişkeni  sorunsalına bilimsel açıklık  bekleyen  yeni nesil  sorularla  dikkat  çekmeyi amaçlamaktadır.

 

Temel öncelli gerekçe: 01-03  Aralık 2021’de yapılması planlanan 20. Milli  Eğitim Şurası’nın  (1)Temel Eğitimde Fırsat Eşitliği, (2)Mesleki Eğitimin İyileştirilmesi ve (3)Öğretmenlerin Mesleki Gelişimi gündem konuları arasında olmasıyla  birlikte bu çalışmanın temel öncelli amaçsal  gereği   olan öğretmen  değişkeninin  yaşayan bir konu olarak  her bağlamda  ele alınmasını  gerektirmektedir.

 

Yöntembilim: Betimsel türde ve tarama modeli çerçevesinde yürütülen çalışmada  ele  alınan  Ulusal Eğitimin öğretmen yetiştirme  süreçlerinde   bekleyen  darboğazlar konusu alanyazına ve  araştırmacı gözlemlerine dayalı olarak  ortaya konulmaktadır. Bu nedenle betimsel  modelli çalışmalarda odaklanılan “durum nedir?”, “yapılmak istenen nedir?” ve “nelerden oluşmaktadır? anahtar sorularına  çalışmanın kapsam sınırlılıkları  içinde yanıtlar  aranmaktadır (Karasar, 1991: 77-79; Kaptan, 1983: 63).

Kapsam: Çalışmada genelden özele giden bir anlayışla önce ilgili durum betimlenmekte sonra ayrıntılara geçilmektedir. Çalışma; (1)Giriş, (2)Eğitimin Paydaşları ve Öğeleri, (3)Öğretmen Habitifi, (4)Öğretmen Yetiştirme ve İstihdamında Kronik Sorunsallar, (5)Kronik Öğretmen Darboğazında Ulusal Eğitim Yetkelerinden Cevap Bekleyen Sorular, (6)Sonuçlar, (7)Öneriler ve (8)Atölye alt başlıklarında sistematize edilerek raporlaştırılmıştır.