COVID-19 Hastalarında Periferik İntravenöz Kateter İlişkili Flebit Değerlendirilmesi: Propensity Skor Eşleştirme Çalışması


TOP Ö. Ö., ÖZGER H. S., BURSA D., ŞİMŞEK H., DİZBAY M.

Mediterranean journal of infection, microbes & antimicrobials (Online), sa.2024, 1 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Giriş: Periferik intravenöz kateterler, intravenöz tedavi amacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır. Kateterlerin erken çıkarılmasının başlıca nedeni flebit gibi komplikasyonların gelişmesidir. Bu çalışma, Koronavirüs hastalığı-2019 (COVID-19) enfeksiyonu olan ve olmayan hastalar arasında periferik intravenöz kateter ilişkili flebit gelişimi, kateter kalış süreleri ve yerleştirme uygulamalarını karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışma tek merkezli, prospektif bir çalışma olarak tasarlanmış olup, 24 Ocak 2022 ile 24 Haziran 2022 tarihleri arasında yatan hastalarda gerçekleştirildi. Tüm kateterler flebit gelişen ve gelişmeyen şeklinde gruplandırılarak risk faktörleri açısından karşılaştırıldı. Koronavirüs hastalığı-2019 enfeksiyonu olan ve olmayan hastalar flebit risk faktörleri açısından eşleştirildi ve flebit insidansı ve kateter kalış süreleri karşılaştırıldı. Bulgular: Üç yüz altmış dokuz hastada toplam 932 kateter prospektif olarak takip edildi. Flebit gelişme oranı %21,8’di. Tek değişkenli ve çok değişkenli analizde zayıf deri elastikiyeti, kateter yerleştirme zamanı (gece vardiyası) ve antibiyotik kullanımı flebit gelişimi için bağımsız risk faktörleri olarak bulundu. Koronavirüs hastalığı-2019 enfeksiyonu olan ve olmayan gruplar arasında flebit insidansı ve flebitsiz kateter kalış süresi açısından anlamlı bir fark saptanmadı. Periferik intravenöz kateterlerin yerleştirilmesi için gerekli süre, COVID-19 enfeksiyonu olmayan gruba kıyasla COVID-19 grubunda anlamlı derecede daha yüksekti [ortanca13,5 dakika (10-15) vs. 5,0 dakika (5-10), p<0,001]. Sonuç: Koronavirüs hastalığı-2019, periferik intravenöz kateter ilişkili flebit gelişim riskini artırmadı ve flebitsiz kateter kalış süresini doğrudan etkilemedi. Periferik intravenöz kateterlerin yerleştirilmesi için gerekli süre, kişisel koruyucu ekipman kullanımı nedeniyle COVID-19 grubunda anlamlı derecede daha yüksekti. Flebit gelişimi için zayıf deri elastikiyeti, kateter yerleştirme zamanı (gece vardiyası) ve antibiyotik kullanımı bağımsız risk faktörleri olarak bulunsa da, COVID-19 flebit gelişimi için önemli bir risk faktörü saptanmadı. Çalışma sonuçlarımız, COVID-19 hastalarında klinik endikasyon varlığında periferik intravenöz kateterlerin değiştirilmesini desteklemektedir, ancak COVID-19’un kateter kalış süresi üzerinde anlamlı bir etkisi yoktur.
Introduction: Peripheral intravenous catheters (PIVCs) are commonly used for intravenous therapy. A catheter is removed early when complications such as phlebitis develop. This study aimed to compare PIVC-related phlebitis, catheter dwell time, and insertion practices in patients with and without Coronavirus disease-2019 (COVID-19). Materials and Methods: This single-center, prospective study was conducted in patients hospitalized between January 24, 2022, and June 24, 2022. All catheters were grouped as phlebitis and non-phlebitis, and risk factors were compared. Patients with and without COVID-19 were matched for phlebitis risk factors and compared for the incidence of phlebitis and catheter dwell time. Results: A total of 932 catheters were followed up prospectively in 369 patients. Phlebitis developed in 21.8%. Poor skin elasticity, insertion shift (night shift), and antibiotic use were found as independent risk factors for phlebitis in the univariate and multivariate analyses. No difference in the incidence of phlebitis was found between patients with and without COVID-19, and no difference in phlebitis-free catheter dwell times was noted between the groups. Labor times for inserting PIVCs were significantly higher in patients with COVID-19 than in those without COVID-19 [median, 13.5 (10-15) vs. 5.0 (5-10) min, p<0.001]. Conclusion: Coronavirus disease-2019 did not increase the risk of PIVC-related phlebitis and did not directly affect phlebitis-free dwell time. Labor times for inserting PIVCs were significantly higher in patients with COVID-19 due to donning personal protective equipment. Although poor skin elasticity, insertion shift (night shift), and antibiotic use were found as independent risk factors, COVID-19 was not a significant risk factor for phlebitis. The results support the replacement of PIVCs in patients with COVID-19 when clinically indicated, whereas COVID-19 has no significant effect on catheter dwell times.