Dereotu (Anethum graveolens) İnsan Yumurtalık Kanseri Hücre Hattı A2780 Üzerinde DNA Hasarına Neden Olmadan Hücre Ölümünü İndükler


Creative Commons License

Ekin B., Günay S., Erden Y.

Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, cilt.14, sa.2, ss.894-900, 2024 (TRDizin) identifier

Özet

Entobotanik çalışmalar dereotunun (Anethum graveolens) antibakteriyal ve antioksidan etki sergilediğini ve bazı kanser türleri üzerine baskılayıcı özellik gösterdiği bildirilmektedir. Bu çalışmada dereotunun, insan yumurtalık kanseri hücre serisine karşı sitotoksik ve genotoksik etkilerini belirlemeyi amaçladık. Dereotu özütünün farklı konsantrasyonları insan yumurtalık kanseri hücre hattı (A2780) üzerine uygulandıktan sonra, özütün hücre canlılığı üzerine etkileri 3-(4,5-dimetiltiazol-2-il)-2,5-difeniltetrazolyum bromür (MTT) testi ile belirlendi. Sonrasında, sitotoksik etki gösteren dozların hüre DNA’sı üzerine genotoksik etkileri tek hücre jel elektroforezi (Comet) yöntemi ile ortaya konuldu. Dereotunun 600 μg/mL ve üzeri dozları hücre canlılığını kontrol grubuna kıyasla önemli düzeyde azalttı (p<0.05). Sitotoksik etki artan dozlarda daha belirgindi. Comet analizleri sonucunda A2780 hücrelerinde uygulamalar sonrası DNA hasarında anlamlı bir değişikliğin meydana gelmediği belirlendi. Elde edilen bu sonuçlar dereotunun DNA hasarına neden olmadan hücre canlılığını farklı mekanizmalar üzerinden azalttığını düşündürmektedir.
Ethnobotanical studies have reported that dill (Anethum graveolens) exhibits antibacterial and antioxidant effects and shows suppressive properties on some cancer types. In this study, we aimed to determine the cytotoxic and genotoxic effects of dill against human ovarian cancer cell lines. After different concentrations of dill extract were applied on human ovarian cancer cell line (A2780), the effects of the extract on cell viability were determined by (3-(4,5- dimethylthiazol-2-yl)-2,5-diphenyltetrazolium bromide (MTT) assay. Subsequently, the genotoxic effects of cytotoxic doses on wild-type DNA were determined by single-cell gel electrophoresis (Comet). Dill doses of 600 μg/mL and above significantly decreased cell viability compared to the control group (p<0.05). The cytotoxic effect was more pronounced at increasing doses. As a result of Comet analysis, it was determined that no significant change in DNA damage occurred in A2780 cells after the treatments. These results suggest that dill reduces cell viability through different mechanisms without causing DNA damage.