Bilişsel Duygu Düzenleme Ölçeği Türkçe Çocuk Formunun Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması


Kurtoğlu Karataş B., GÜNGÖR AYTAR F. A.

Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, cilt.59, sa.59, ss.67-79, 2024 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Bu araştırmanın amacı, Garnefski ve arkadaşları (2007) tarafından geliştirilmiş olan “Cognitive Emotion Regulation Questionnaire-k (CERQ-k)”, “Bilişsel Duygu Düzenleme Çocuk Formu”nun Türk dili ve kültürüne uyarlanmasıdır. Bu amaçla ilgili ölçme aracının uygunluğu çeşitli istatistik yöntemleri kullanılarak psikometrik olarak incelenmiştir. Çalışma kapsamında basit seçkisiz örnekleme yöntemi kullanılarak Türkiye’nin Ankara ili Polatlı ilçesinde bulunan özel ve devlet okullarında öğrenim görmekte olan 4.,5. ve 6. Sınıfa devam eden 300 öğrenciye ulaşılmıştır. İlgili çalışmada ölçme aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan “Kişisel Bilgi Formu” ve Garnefski ve arkadaşları tarafından (2007) geliştirilen ve ilgili çalışma kapsamında Türkçe versiyonu araştırmacı tarafından hazırlanan “Bilişsel Duygu Düzenleme Ölçeği Türkçe Çocuk Formu- BDDÖ-Tç” kullanılmıştır. Çalışmanın veri analizleri SPSS 22 ve LISREL 8.7 istatistik paket programları kullanılarak yapılmıştır. Analizler sonucunda; doğrulayıcı faktör analizi (DFA), Cronbach's Alpha değeri, madde korelasyonları ve test- tekrar test sonuçları doğrultusunda ilgili ölçme aracının Türk dili ve kültüründeki varlığı doğrulanmış, ölçeğin Türkçe çocuk formunun 9-11 yaş grubundaki Türk çocukları için geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu bilgisine ulaşılmıştır.
This study aimed to adapt the Cognitive Emotion Regulation Strategies for Children Scale (CERQ-k) developed by Garnefski et al. (2007) to the Turkish language and culture. Thanks to this purpose, the instrument's validity and reliability were examined psychometrically using various statistical methods. Within the scope of the study, using the simple random sampling method reached 300 students were studying 4.,5., and 6th grade in private and public schools in the Polatlı district of Ankara province of Turkey. As research instruments, Personal Information Form which was developed by the researcher and Cognitive Emotion Regulation Strategies for Turkish Children Scale were used. Data analysis of the study was performed using SPSS 22 and LISREL 8.7 statistical package programs. According to the result of the confirmatory factor analysis, Cronbach's Alpha coefficients, total correlation values, and test-retest coefficient values showed that the scale is valid and reliable for Turk children between the ages of 9-11.