İleri Baş Postürü Olan Bireylerde Servikal Propriosepsiyon ve Servikal Kas Enduransının El-Göz Koordinasyonu ve Postüral Kontrol İle İlişkisinin İncelenmesi: Pilot Çalışma


Çoban T., Hazar Z.

IZMIR DEMOCRACY UNIVERSITY HEALTH SCIENCES JOURNAL, cilt.6, sa.3, ss.360-372, 2023 (Hakemli Dergi)

Özet

Bu çalışmanın amacı; ileri baş postürü olan bireylerin servikal propriosepsiyon ve servikal kas enduransının el-göz koordinasyonu ve postüral kontrol ile olan ilişkisini incelemek ve normal baş postürü olan kontrol grubu ile karşılaştırmaktır. Kesitsel bir çalışma olarak planlanan bu araştırmaya, yaş ortalaması sırayla 21,59 yıl ve 22 yıl olan ileri baş postürüne sahip 22 kişi (Grup 1) ve normal baş postürü olan 13 kişi (Grup 2) dahil edilmiştir. Bireylerin servikal propriosepsiyonu sağ ve sol rotasyonun için eklem repozisyon testi ile, el-göz koordinasyonu alternatif duvara top atma testi ile, postural kontrolü (postüral stabilite testi, stabilite limiti testi ve modifiye sensori organizasyon) Biodex-BioSwayTM cihazı ile, servikal endurans ise fleksör ve ekstansör endurans testi ile değerlendirilmiştir. Bu çalışmanın sonuçlarına göre, Grup 1’de yer alan bireylerin servikal sağ ve sol rotasyon propriosepsiyon, servikal fleksör ve ekstansör kas enduransı ile el-göz koordinasyonu skorlarının daha düşük olduğu saptanmıştır (p0,05). Ek olarak, ileri baş postürü olan bireylerin servikal propriosepsiyon ve fleksör kas enduransı el-göz koordinasyonu ile iyi derecede ilişkili bulunurken (p0,05). Baş postürünün düzgünlüğünde gerekli olan sensorimotor fonksiyonun düzenlemesi için ileri baş postürü olan bireylerin egzersiz programında propriosepsiyon, servikal kas enduransı ve el-göz koordinasyonu paramatreleri göz önünde bulundurulmalıdır.
It is very important to determine the factors that can be affected in order to improve the altered sensorimotor function in individuals with forward head posture, in creating the rehabilitation program. Therefore, the aim of this study was to investigate the relationship between cervical proprioception and cervical muscle endurance with hand-eye coordination and postural control in individuals with forward head posture and to compare them with a control group with normal head posture. In this cross-sectional study, 22 individuals with forward head posture (Group 1) and 13 individuals with normal head posture (Group 2) with a mean age of 21.59 (20-23) years and 22.0 (21-24) years, respectively, were included. While 86.4% of the individuals in Group 1 were women and 13.6% were men, 76.9% of the individuals in Group 2 were women and 23.1% were men. Cervical proprioception was evaluated with the head repositioning accuracy test, hand-eye coordination with the alternate wall toss test, postural control (postural stability test, limits of stability test and modified clinical test of sensory integration) with the Biodex-BioSwayTM device, and cervical endurance with the flexor and extensor endurance test. According to the results of this study, it was determined that the cervical right and left rotation proprioception, cervical flexor and extensor muscle endurance and hand-eye coordination scores of the individuals in Group 1 were lower than Group 2 (p<0.001). Postural control parameters were similar (p>0.05). Cervical proprioception and flexor muscle endurance and handeye coordination were found to be well correlated in individuals with forward head posture (p<0.05; r: -0.549; -0.621; 0.514, respectively) (p<0.05). However, cervical proprioception and flexor muscle endurance were not associated with postural control (p>0.05). Proprioception, cervical muscle endurance and hand-eye coordination parameters should be taken into consideration in the exercise program of individuals with forward head posture for the regulation of sensorimotor function required for proper head posture.