SICAK SANDIK NOZULLARININ SOĞUTULMASINA YÖNELİK YENİ BİR SİSTEM GELİŞTİRİLMESİ


Ulular M., Durak V., Çalışır Z., Öcalan S., Aktaş M.

9. Uluslararası Akademik Araştırmalar Kongresi (ICAR), Bolu, Türkiye, 27 - 29 Eylül 2022, ss.15-22

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Bolu
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.15-22
  • Gazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Maçalar, döküm prosesinde kullanılan ve parça içindeki boşluklar ile kalıplama aşamasında oluşturulamayacak ters açılı yüzeylerin elde edilmesi için kullanılan yardımcı kalıp elemanlarıdır. Su kanalları gibi ince et kesitine sahip yüksek mukavemet gerektiren maçalar üretimlerinde sıcak maça üretim metodu tercih edilmektedir. Bu üretim metodunda maça kumu mikserde sıcaklık ile kürleşen bağlayıcı kimyasallar ile karıştırılır, ardından kum haznesine alınarak 2-6 bar arasında hava basıncı ile maça sandığının içerisine nozullardan püskürtülerek doldurulur. Sandık içinde bulunan maçanın geometrisine göre 140-200°C sıcaklıkta 100-200 saniye pişirme işlemi yapılır. Bu işlemin gerçekleşmesi esnasında nozullardan gelen kum, nozul ve çevresinin etkin soğutulamaması durumunda katılaşmakta ve kesitin daralması ile akış yapısı bozulabilmektedir. Oluşan katılaşma nozul/nozullardan kum akışını durdurmakta veya akışı azaltarak istenilen kalitede üretim yapılamamasına ve hatta bazı durumlarda üretimin kesintiye uğramasına sebebiyet vermektedir. Bu çalışmada, mevcut yapı detaylıca ısı transferi ve akış açısından analiz edilerek, nozul/nozulların tıkanması problemini ortadan kaldırabilecek yeni bir soğutma sistemi yapısı oluşturulmuştur. Bu kapsamda nozul çevresinin etkin bir şekilde soğutulmasını sağlayabilecek yapı ile hem enerji de hem de üretimde verimliliğin artırılması sağlayabilecek bir teknoloji ortaya konmuştur.