4-Aminoantipiren temelli farklı Schiff bazlarının Glukoz biyosensörü olarak incelenmesi


Creative Commons License

Erbaş A., Dikim S., Bodur O. C., Sarı N., Arslan F.

5th International Eurasian Conference on Biological and Chemical Sciences (EurasianBioChem 2022) , Ankara, Türkiye, 23 - 25 Kasım 2022, cilt.1, ss.1717-1718

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1717-1718
  • Gazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Glukoz tayini; gıda işlemleri, klinik, biyolojik ve kimyasal örneklerde oldukça önemlidir. Örneğin obezite günümüzde birçok ülkede en önemli sağlık sorunu olarak yer almaktadır. Obeziteye bağlı olarak şeker hastalarının sayısında da artış söz konusudur. Kan glukoz değerinin hızlı, düşük maliyetli ve pratik bir şekilde tayin edilmesi önem arz etmektedir. Şeker hastalığının izlenmesi ve tıbbi teşhisi amacıyla glukoz tayinleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Deri altı dokularında glukoz derişimini sürekli bir değerlendirmeye tabi tutabilmek ve kandaki glukoz seviyesini belirleyebilmek amacıyla duyarlı, seçici, güvenilir ve düşük maliyetli glukoz sensörü üretimi giderek artmaktadır [1-2].

  Bu çalışmada, enzimatik tepkimeler sonucunda sıklıkla meydana gelen hidrojen peroksit’e (H2O2) duyarlı modifiye karbon pasta elektrot (MCPE) hazırlandı. Enzim biyosensörleri de enzimatik olarak üretilen H2O2’in oksidasyonu ile hazırlanabilirler. Bu nedenle de hazırlanan elektrodun H2O2’e duyarlı olması biyosensörlerin tasarlanmasında oldukça önemlidir [1]. Bu amaçla, 5 farklı madde (N-ferroseniliden-4-aminoantipiren, Salisiliden-4-aminoantipiren, 5-floro-3-metilsalisiliden-4-aminoantipiren, 5-floro-3-kloro-4-aminoantipiren, 5-florosalisiliden-4-aminoantipiren) karbon pasta elektrodu modifiye etmek için kullanıldı ve duyarlılık-cevap akımları incelendikten sonra en yüksek cevap akımı gözlenen madde karbon pasta elektrodu modifiye etmek için kullanıldı. Glukoz miktarının belirlenmesi için ise, modifiye edilmiş karbon pasta elektrot ile glukoz oksidaz (GOD) içeren bir enzimatik biyosensör sistemi hazırlandı. Bu modifiye elektrota enzim immobilizasyonu yapılarak yeni bir biyosensör tasarlandı. Hazırlanan biyosensör ile glukoz tayini; enzimatik reaksiyon sonucu açığa çıkan H2O2’in anodik akımlarının ölçülmesi esasına dayanılarak yapıldı.

  Tasarlanan biyosensörün amperometrik cevabına; karbon pasta elektrodu modifiye etmek için kullanılan 4AFC kodlu Schiff bazı (bileşiğin yapısal karakterizasyonları spektroskopik yöntemler kullanılarak yapılmıştır) miktarının, çalışma potansiyeli değerinin ve substrat derişiminin etkisi araştırıldı. Amperometrik i-t yöntemi ile tayin için optimum çalışma koşulları; 0,4 V çalışma potansiyeli, modifiye etmek için 2,50 mg 4AFC miktarı olarak belirlendi. Biyosensörün doğrusal çalışma aralığı, alt tayin sınırı, Km(göz) ve Imax(göz) değerleri tespit edildi.

 Biyosensörün performansını etkileyen faktörler olan tekrarlanabilirlik, raf ömrü, girişim etkisi parametreleri incelendi.