1. SAĞLIK BİLİMLERİ GENÇLİK PROJELERİ YARIŞMASI, Ankara, Türkiye, 16 Mayıs 2023
1Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik Bölümü
AMAÇ: Bu çalışma; ısı, ışık ve bekleme süresinin farklı süt türlerinde
riboflavin içeriğine etkisinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür.
YÖNTEM: Araştırmanın örneklemi için; çiğ inek sütü,
UHT tam yağlı inek sütü, UHT yarım yağlı inek sütü ve UHT az yağlı inek sütü,
pastörize kutu-cam inek sütü, organik inek sütü, kutulu pastörize keçi sütü,
çiğ koyun sütü seçilmiştir. Toplam 9 örnek çalışılmıştır. Çiğ sütler 5 dakika
kaynatılarak tüketime uygun hale getirildikten sonra analiz yapılmıştır.
Örneklerden başlangıçta ve ışıkta 6 saat beklettikten sonra numune alınmıştır.
Ortamın ışık şiddeti luxmetre ile ölçülmüştür. Sütlerin riboflavin düzeyleri
immünoenzimatik (ELISA) yöntemle ticari ELISA kitleri kullanılarak analiz edilmiştir.
Tüm numuneler dublike çalışılmıştır.
BULGULAR: Çiğ inek ve çiğ koyun sütlerinin başlangıçta
riboflavin içerikleri sırasıyla; 0,715 mg/L ve 0,566 mg/L olarak tespit edilmiştir. 5 dakika kaynatma işlemi uygulandıktan
sonra ise riboflavin içerikleri sırasıyla 0,246 mg/L ve 0,493 mg/L olarak tespit edilmiştir. 6 saat boyunca şeffaf cam şişede 170
lux ışık altında bekletme ile kaynatılmış inek sütündeki riboflavin miktarı
0,114 mg/L’ ye; kaynatılmış koyun sütündeki riboflavin miktarı 0,469 mg/L’ ye
inmiştir.
6 saat
boyunca şeffaf cam şişede 170 lux ışık altında bekletme ile organik inek
sütündeki riboflavin miktarı 0,451 mg/L’ den, 0,372 mg/L’ ye inmiştir. Pastörize
inek sütündeki (kutulu) riboflavin miktarı 0,582 mg/L’ den, 0,527 mg/L’ ye; pastörize inek sütündeki (cam şişe) riboflavin miktarı 0,654 mg/L’
den, 0,521 mg/L’ ye, pastörize keçi sütündeki riboflavin miktarı 0,634 mg/L’
den, 0,598 mg/L’ ye düşmüştür. UHT tam yağlı inek sütündeki riboflavin miktarı
0,422 mg/L’ den, 0,391 mg/L’ ye; UHT yarım yağlı inek sütündeki riboflavin
miktarı 0,392 mg/L’ den, 0,280 mg/L’ ye; UHT az yağlı inek sütündeki riboflavin
miktarı 0,152 mg/L’ den, 0,143 mg/L’ ye düşmüştür. En yüksek riboflavin miktarı
pastörize keçi sütünde bulunurken, en düşük kaynatılmış inek sütünde
bulunmuştur.
SONUÇ: Bu çalışma çiğ sütlere ısıl işlem uygulanmasının ve ışıkta
bekletmenin riboflavin miktarını azaltıcı etki gösterdiğini göstermiştir.
Anahtar
Kelimeler: riboflavin, süt, ısıl işlem, ışık şiddeti