Phenotypic and molecular determination of biofilm formation and antibiotic resistance of coagulase negative staphylococci isolated from food samples of animal origin in Turkey


Külahcı M. B., Beyzi E., Çıtak S.

Anatolian Clinic the Journal of Medical Sciences, cilt.30, sa.2, ss.231-240, 2025 (Hakemli Dergi)

Özet

Amaç: Bu çalışmanın amacı, çeşitli hayvansal gıda örneklerinden (çiğ süt, peynir, tavuk, et) izole edilen koagülaz-negatif Stafilokokların (KNS) antibiyotik direnci ve biyofilm oluşturma özelliklerini araştırmaktır. Yöntemler: Çeşitli hayvansal gıda örneklerinden (çiğ süt, peynir, tavuk, et) izole edilen toplam 60 Staphylococcus izolatı, Üniversitenin Mikrobiyoloji Laboratuvarı’nın dondurulmuş kültür koleksiyonundan elde edilmiştir. İzolatlar antibiyotik direnci, biyofilm ve S tabakası oluşturma ve biyofilmle ilişkili genler açısından değerlendirilmiştir. Bulgular: Test edilen izolatların 22’si KNS olarak tanımlanmıştır. KNS izolatları fosfomisin (%68,2; 15/22), fusidik asit (%63,6, n=14/22) ve tetrasikline (%59,1, n=13/22) yüksek oranda dirençli bulunmuştur. Diğer antibiyotiklere karşı orta düzeyde direnç tespit edilmiştir. Slime üretimi (%54.5, n=12/22) ve S-tabakası üretiminin (%40.9, n=9/22) oldukça yüksek oranda olduğu belirlenmiştir. KNS izolatlarının biyofilm oluşumunun 24 saatlik deneyde daha güçlü olduğu görülmüştür. Biyofilm oluşumu ile ilgili gen araştırmasında, 22 KNS izolatının 10’unun (%45) icaA geni için ve 4’ünün (%18) icaD geni için pozitif olduğu, izolatların tümünün bap geni için negatif olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Hayvanlardan elde edilen gıdalarda bulunan KNS’ler, antibiyotik direnci ile ilişkili önemli faktörlerden biri olması sebebiyle klinik etkileri olan halk sağlığı sorunlarına yol açabilmektedirler. Üretim ve tüketim aşamalarında antibiyotik direnci ve biyofilm oluşturma yeteneği kazanabilen bakteriler, insanlar ve hayvanlar için kritik bir sağlık sorunu oluşturabilmektedirler. Anahtar Sözcükler: Antibiyotik direnci; biyofilm; koagülaz; PC