92. Türkiye Coğrafyası’nın Dünü, Bugünü ve Geleceği; Cumhuriyet’tir!. http://www.mektepligazete.com.Köşe Yazıları. Mustafa Karaağaçlı. 29.10.2024.


Karaağaçlı M.

Diğer, ss.1-4, 2024

  • Yayın Türü: Diğer Yayınlar / Diğer
  • Basım Tarihi: 2024
  • Sayfa Sayıları: ss.1-4
  • Gazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Türkiye  Coğrafyası’nın

 Dünü, Bugünü ve Geleceği;  Cumhuriyet’tir!

Dr. Mustafa Karaağaçlı*

 

1.Öndeyi

“Türkiye  Coğrafyası’nın Dünü, Bugünü ve Geleceği;  Cumhuriyet’tir”  konulu bu  çalışmanın temel  amacı; Türkiye  Cumhuriyeti’nin herkesin değeri  olduğuna dikkat çekmektir.  Bu dikkat,  2024 Türkiye Coğrafyası’nda siyasallaştırılıp köpürtülen din odaklı  alış verişler ve  yönetimlerle artan bir yaşamsal  önem arz etmektedir.

 

İşte bu  nedenle girişilen bu  çalışma; literatüre  ek  olarak yazarın postpozitivist görüşlerine dayalı oluşturulmuştur. Çalışma; (1)Öndeyi, (2)Neden Cumhuriye’te 101 Kere  Maşşallah!, (3) Türkiye Cumhuriyeti’nin Çağdaş ve Demokratik Kilometre Taşları, (4)GMK. Atatürk’ün Mesut, Başarılı ve Muzaffer Cumhuriyet Mesajı, (5)Memlekette Herkesi Kucaklayan ve Kollayan Cumhuriyet Bayramı, (6)Sonuçlar, (7)Öneriler, (8)Vargı ve Dayanışmalı Ulusal Bir Dilek alt başlıklarında  rapor  haline getirilmiştir.

 

2.Neden Türkiye Cumhuriyeti’ne 101 Kere  Maşşallah!

29  Ekim  2024 tarihi Türkiye Cumhuriyeti’nin 101. Yaşını kutladığı gün olup memleketin her köşesinden ve  bu  satırlardan 101 kere maşşallahı hakediyor.

 

Neden 101 kere maşşallah?

·       Çünkü; Anadolu’da yeni bir Türk Devleti kurulması ve Cumhuriyet Felsefesinin  Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları tarafından belirtilmeye  başladığı  andan itibaren dahili kötü emellerin  harici ise emperyalist odakların gözlerini diktiği yer Anadolu olmuştur.

 

·       Çünkü; yeni bir Türk Devleti kurulması  ve Cumhuriyet Felsefesi  sadece Anadolu ve Türk Ulusu için  değil; gezegende sömürge altındaki  diğer halkların özgürlüklerine kavuşmalarında örnek rol  model ve somut bağımsızlık  adımı  olmuştur.

 

·       Çünkü: Cumhuriyet; kimsesizlerin kimsesidir.  Herkesin kendini  özgür hissedip yaşama hakkına sahip  olduğunun  nişanesidir.

 

·       Çünkü Cumhuriyet; kişisel görüş  ve   nutuklardan öte evrensel ilkelerin birleşimidir.

 

·       Çünkü Cumhuriyet; barış iklimidir. Türkiye  Cumhuriyeti’nin Kurucu felsefesi  de  sadece Türk  Ulusu’na değil; Dünya Halklarına da Lider Olan GMK Atatürk’ün “yurtta sulh, cihanda sulh”  deyişiyle  ışıklanıp  pekişmiştir.

 

·       Çünkü Cumhuriyet; kişisel bir  diktanın  ve  oligarşik bir sınıfın  iradesi  değil; halkın yönetimidir.

 

·       Çünkü Cumhuriyet; memleket kaynaklarının bir avuç zümreye ve dörtlü-beşli sansarlara verildiği bir yönetim  ve  idare değil;  85  milyon yurttaşa hakça  paylaşımdır.

 

·       Çünkü Cumhuriyet; emek ve terleyen alınların karşılığıdır.

 

 

3.Türkiye Cumhuriyeti’nin Çağdaş ve Demokratik Kilometre Taşları

Cumhuriyet Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet yönetimi ilan etmesi anısına her yıl 29 Ekim günü Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs'ta kutlanıyor. Anılan bayram, 1925 yılında çıkarılan bir yasa ile millî bayram olarak kutlanmaya başlanmıştır.

 

Milli Kurtuluş Savaşı zaferle sonuçlanınca Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları yeni Türk devletinin temellerini çağdaşlık ve demokratiklik olarak atılması gerektiğine inandılar.

·       25 Ekim 1923'te ise mevcut hükümetin istifası, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarına, cumhuriyeti ilan etme  fırsatı verdi.

·       28 Ekim 1923 akşamına kadar hükümetin kurulamaması üzerine Gazi Mustafa Kemal Paşa, Çankaya Köşkü'nde arkadaşlarına "Yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz" tarihi dönüm noktalı “cumhuriyet aşkını” açıkça  dillendirdi.

 

·       29 Ekim  1929’da Yeni Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin  hükümet  merkezi  Ankara oldu.

 

·       Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin yeni devletin başkanının da seçilmesi için, o güne kadar devlet başkanlığı görevi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı olarak Atatürk tarafından yürütülmüştü.

 

·       1921 Anayasa’sı şu maddelerle revize edildi:

 

·  "Türkiye Devleti'nin hükümet şekli cumhuriyettir."

·  "Türkiye Devleti, yönetim birimlerini Bakanlar Kurulu aracılığıyla yönetir."

·  "Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kendi üyeleri arasından bir seçim dönemi için seçilir."

·  "Cumhurbaşkanı, devletin başkanıdır. Bu sıfatla gerekli gördükçe Meclis ve Bakanlar Kuruluna başkanlık eder (TC,1921).”

 

Bu maddeler TBMM’de görüşülerek, oturuma katılan 158 üyenin tamamının oyuyla "Yaşasın Cumhuriyet" sesleriyle kabul edildi.

 

4.GMK.  Atatürk’ün Mesut, Başarılı ve Muzaffer Cumhuriyet  Mesajı

·       TBMM’de yapılan gizli oylamada 158 milletvekilinin tamamının oyunu alan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, TBMM tarafından yeni Türk devletinin ilk cumhurbaşkanı seçildi.

 

·       Seçim tamamlanınca, Gazi Mustafa Kemal, “Türkiye Cumhuriyeti mesut, başarılı ve muzaffer olacaktır" sözüyle umut, ümit ve özgüven dolu  mesajlar verdi.

 

·       Böylece devletin adı ve rejimiyle ilgili tartışmalara son verildi ve devlet başkanlığı konusu çözüme kavuştu. Hükümetin kurulma şekli yeniden düzenlendi.

 

·       Buna göre; Cumhurbaşkanı başbakanı atayacak, başbakan da bakanlarını seçip cumhurbaşkanının onayına sunacaktı. Bu uygulamayla, Meclis Hükümeti Sistemi yerine parlamenter rejime geçilmiş oldu.

 

5.Memlekette Herkesi Kucaklayan ve Kollayan Cumhuriyet Bayramı 

·       Cumhuriyet’  Bayramı; 26 Ekim 1924'te yayımlanan kararname ile  düzenlenecek etkinliklerle kutlanmasına,  29 Ekim 1925 yılından günümüze kadar da ''Milli Bayram'' olarak kutlanmasına  başlandı (Atatürk Araştırma Merkezi, 1995).

 

·       29 Ekim 2024’de de Cumhuriyet Bayramı Cumhuriyet  ve Onun Kurucu Felsefesine uygun demokrasi aşıkları tarafından Türkiye Coğrafyası’nda daha  da  artan  çoşku, bağlılık ve şükran hisleriyle kutlanıyor.

 

6. Sonuçlar

“Türkiye  Coğrafyası’nın Dünü, Bugünü ve Geleceği;  Cumhuriyet’tir” konulu bu çalışmadan çıkarılabilecek sonuçlardan bazıları aşağıda sıralanmaktadır:

 

·       Cumhuriyet Bayramı, 1925 yılında çıkarılan bir kanunla ilan edilen ve Cumhuriyet'in onuncu yılı kutlamalarının yapıldığı 29 Ekim 1933’de ATATÜRK’ün 10. Yıl Nutku'nda da belirttiği gibi en büyük bayramdır (Atatürk, 2020).

 

·       Türkiye Cumhuriyeti’nin 101. yaşında Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının aradan geçen 101 yılda ne kadar kıymetli ve değerli bir yaşam alanı oluşturduğu 2024  Türkiye’sinde  yaşanan  iç  ve dış odaklı sosyo-kültürel, ekonomik  ve siyasal krizlerle  daha iyi görülmektedir.

 

·       Cumhuriyet, demokratik bir ülkenin bozulmaz bağımsızlık ve  özgürlük simgesidir.

 

·       Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucu  Felsefesi; düşüncesi hür, anlayışı hür, vicdanı hür nesillerve yönetimler ister.

 

7.Öneriler

“Türkiye  Coğrafyası’nın Dünü, Bugünü ve Geleceği; Cumhuriyet’tir” konulu bu çalışmada geliştirilen öneriler aşağıda sıralanmaktadır:

 

·       29 Ekim Cumhuriyet çoşkusu gösterişli ve renkli anti-sosyal medyatik araçlarla yazısal ve imgesel iletilerle değil; Cumhuriyetin kıymetini ve harbiyesini yüreğinde, zihninde  ve  gönlünde hisseden herkes tarafından bayram ikliminde kutlanmalıdır.

 

·       Cumhuriyet; egemenlik hakkının belli bir kişi veya oligard aileye ait olduğu monarşi ve oligarşi kavramlarının karşıtı olduğundan, Cumhuriyet  Bayramı da Türk Ulusu’nun  ve cumhurun özü  olan gerçek cumhurlarla kutlanmalıdır.

·       Yaşanılan  son terör olayında  (TUSAŞ, Kazan-Ankara: 23.10.2024;)  kaybettiğimiz  şehitlerimizi  rahmetle anarken  ve  yaralı  vatandaşlarımıza  ivedi  şifalar dilerken, Cumhuriyet  Bayramı  Türkiye Coğrafyası’nın her  köşesinde heyecanla kutlanmalıdır.

8.Vargı  ve Dayanışmalı Ulusal Bir Dilek

“Şerefli bir yaşamın bedeli, her ne olursa olsun ödenir. Küçük oyunlar, küçük oyuncularındır. Onlar, okyanusta boğulmanın adabını bilemezler! Cumhuriyet erdemdir (Atatürk,2020)”. 

 

Çünkü Cumhuriyet; Kimsesizlerin kimsesi  ve tümel  iyiliklerin adıdır (Karaağaçlı, 2024).

 

Cumhuriyet, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 101 yıl önce  öngörüp, feraset ve basiretle vurguladığı gibi; "Egemenlik kayıtsız şartsız ulusundur" mottosunun ilelebet sürecek ve   değişmeyecek ilkesidir.

 

“29  Ekim 1920’de başlayan Türkiye  Cumhuriyeti  ışığımız  dün olduğu gibi bugünde ve gelecekte sonsuza  dek  hiç sönmesin.”

 

_________

Kaynaklar

Atatürk, G.M.K. (2020). Cumhuriyetimizin Emanetçisi Olan Çocuklarımız İçin Nutuk. Kripto Basın Yayın.

 

Atatürk Araştırma Merkezi. (1995). "29 Ekim Cumhuriyet Bayramı". Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi. 11 (33). Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları. ss. 771-779. ISSN 1011-727X.

 

Karaağaçlı, M. (2024). Bilimsel Araştırma ve  Etik İklimi. Karaağaçlı Kitapları No:21. Ankara: Bizim  Büro Kitapçılık.ISBN No:978-605.80173-5-1

TC. (1921). Teşkilâtı Esasiye Kanunu. Kanun Numarası : 85, Kabul Tarihi : 20/1/1337 (1921).

_____________

İletişim ve Erişim

*Dr.  Öğr. Üyesi, G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi, EBB Öğr.Üyesi.

e-posta         : mkara@gazi.edu.tr

ORCID          : https://orcid.org/0000-0003-3488-1021

Web         (1): w3.gazi.edu.tr/~mkara 

Web         (2): https://avesis.gazi.edu.tr/mkara

Web         (3): www.yurtspor.com

Web         (4): www.mektepligazete.tebeşir

Web         (5): www.mektepligazete.bülten

Facebook  (1): Kirizma

Facebook  (2): Mustafa Karaağaçlı

X                  : M_Karaagacli_

İnstagram    : mustafakaraagacli1

Blog             :mustafakaragacli.blogspot.com