Çocuk Acil Serviste Astım Atak Olarak Değerlendirilen Hastaların Ciddiyet Skorları ve Pleth Variability İndeks Ölçümleri Hastaneye Yatışı Öngörebilir mi?


Creative Commons License

Çolak Ö., Derinöz Güleryüz O., Akca Çağlar A., Tomar Güneysu S.

18. Ulusal Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Kongresi ve 14. Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Hemşireliği Kongresi, Antalya, Türkiye, 2 - 05 Kasım 2022, ss.83-85

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.83-85
  • Gazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Çocuk Acil Serviste Astım Atak Olarak Değerlendirilen Hastaların Ciddiyet Skorları ve Pleth Variability İndeks Ölçümleri Hastaneye Yatışı Öngörebilir mi?

Özlem Çolak, Okşan Derinöz Güleryüz, Ayla Akca Çağlar, Songül Tomar Güneysu Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi,Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Acil Bilim Dalı, Ankara

Amaç: Çocuk Acil Serviste (ÇAS) Astım Atak (AA) olarak değerlendirilen hastaların, Pulmoner İndex Score (PIS), Pediatric Respiratory Assessment Measure (PRAM), Pediatric Asthma Severity Score (PASS) skorları ile Pleth Variability (PV) indeks ölçümlerinin tedaviye yanıtı, hastaneye yatışı öngörmedeki etkinliğini ortaya koymak. Materyal-Method: 1 Ocak 2022-30 Ağustos 2022 tarihleri arasında hastanemiz ÇAS’ta klinik değerlendirme sonrası AA olarak değerlendirilen 1-18 yaş arası çocuklar çalışmaya dahil edildi. Başvuru anında PIS, PRAM, PASS ve PVI ölçümleri alındı ve veri değerlendirme formuna kaydedildi. Sonuçlar SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) paket programı ile değerlendirildi.

Bulgular: Çalışmaya yaş ortancası 65 (IQR: 41-88) ay olan, 79 hasta dahil edildi. Hastaların %69,6 (n=55)’sı erkekti. Hastaların demografik ve klinik özellikleri Tablo-1’de; PIS, PRAM, PASS skorları ve PVI değerleri Tablo-2 de gösterilmiştir. ÇAS’ten taburcu edilen 61 hasta ve servise yatırılan 18 hastanın skorları ve PVI değerleri karşılaştırıldığında (Tablo-3); PIS, PAS ve PRAM ciddiyet skorlarında istatistiksel anlamlı fark saptandı (p<0.05). AA tanısı yanında pnömoni komponenti olmayan 65 hasta düzeltilmiş PVI başlığı altında ayrıca karşılaştırıldı. Bu grupta da PVI değerlerinde istatistiksel anlamlı fark saptandı (p<0.05). Pnömoni komponenti olan 14 hasta dışlandığında servise yatırılarak izlenen 11 hastada PVI’ın cut-off değeri 32,5 olarak saptandı.

Tartışma ve Sonuç: Çalışmamız AA tanılı hastalarda üç farklı skor ve PVI değerlerinin yatışı öngörmedeki etkinliğini ortaya koyan ilk çalışma olması açısından değerlidir. PVI değerinin bronşial obstruksiyon durumunda artmakta olduğu sınırlı sayıda çalışmada gösterilmiştir (1). Çalışmamızda PIS, PRAM ve PASS skorlarının servise yatışı öngörmede etkili olduğu bulundu. Çalışmamızda PVI>32,5 olduğunda yaklaşık %81,8’lik bir sensitivite ve %60,2’lik spesifite oranı ile yatışı öngörmektedir. Yakın zamanda yayınlanan bir çalışmada PVI cut-off değeri hastaneye yatanlar için 37,5 olarak bulunmuş (1).

Kaynaklar 1. Demir G, Berksoy E, Bardak Ş, Elibol P, Çiçek A, et al. Use of the pleth variability index in children with obstructive respiratory disease. Am J Emerg Med. 2022 Jun;56:28-32.

Anahtar Kelimeler: astım atak, ciddiyet skorları, pleth variability indeks