LSTM Mimarisi Kullanarak USD/TRY Fiyat Tahmini


Creative Commons License

ALPAY Ö.

Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, cilt.0, sa.Ejosat Özel Sayı 2020 (ARACONF), ss.452-456, 2020 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 0 Sayı: Ejosat Özel Sayı 2020 (ARACONF)
  • Basım Tarihi: 2020
  • Doi Numarası: 10.31590/ejosat.araconf59
  • Dergi Adı: Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.452-456
  • Gazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Son zamanlarda, derin öğrenme yaklaşımlarının hızlı bir şekilde gelişmesi bu konuya olan ilgiyi arttırmış ve birçok alanda başarılı birşekilde uygulanmaya başlanmıştr. Bu alanlardan birisi de finansal zaman verileridir. Finansal varlıkların fiyatını tahmin etmek, doğrutahminlerle yatırım karar verme riskini azaltabileceğinden önemlidir. LSTM (Uzun kısa süreli bellek), zaman serilerindeki önemliaralık ve uzun gecikme olaylarını işleyip tahmin etmek için uygun ve sıralı verilerde kullanılan yeni bir algoritmadır.Değerlendirmeler 1/1/2000 - 12/31/2017 tarihleri arasında USD/TRY paritesi veri seti kullanılarak gerçekleştirilmiştir.Yapılançalışmalar sonucunda LSTM yaklaşımının başarılı, gerçek değerlere daha yakın bir tahmin yaptığı görülmüştür. Bunun nedeni LSTMmimarisinin dahili bir belleğe sahip olup girişini hatırlayabilmesidir. Bu makale de LSTM mimarisinin zamansal özellikleredayanmasından dolayı zamansal verilerin (stok verileri, finansal veriler vb) tahmin sürecinde başarılı bir şekilde uygulanabilir olduğugözlenmiştir.
Recently, the rapid development of deep learning approaches has increased the interest in this subject and has started to be applied successfully in many areas. One of these areas is financial time data. Prediction a financial asset's price is important as one can lower the risk of investment decision- making with accurate prediction. LSTM (Term Memory Long-Short) is suitable for processing and predicting the important events of interval and long delay in time series and a new algorithm used in sequential data. The evaluations was conducted using between 1/1/2000 - 12/31/2017 using USD / TRY parity dataset. As a result of the studies, it was seen that the LSTM approach made successful and closer predict to the real values. This is because the LSTM architecture has an internal memory and can remember its input. In this article, it has been observed that temporal data (stock data, financial data etc.) can be applied successfully in the prediction process since LSTM architecture is based on temporal properties.