GEÇ DÖNEMDE ORTAYA ÇIKAN METAKRON SEMINOM VAKASI


Ercan Uzundal D., Savaş G., Özdemir N.

9. Türk Tıbbi Onkoloji Kongresi, Girne, Kıbrıs (Kktc), 18 - 22 Mayıs 2022, ss.188

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Girne
  • Basıldığı Ülke: Kıbrıs (Kktc)
  • Sayfa Sayıları: ss.188
  • Gazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Testis kanseri, 15- 35 yaşında erkekleri etkileyen en yaygın solid malignitedir. En sık histolojik tip germ hücreli tümörlerdir. Bilateral testis germ hücreli tümör (TGCT) vakalarının prevalansı %1,82 olarak belirtilmiştir. Metakron tümörler >6 ay aralıkla farklı zamanlarda ortaya çıkan tümörler olarak tanımlanır. Biz de bu olguda 16 yıl sonra diğer testiste ortaya çıkan metakron seminom vakasını sunmayı amaçladık.

Olgu: 40 yaş erkek hastanın sol testiste hassasiyet şikayeti olması üzerine yapılan skrotal doppler’inde 25x23x18 mm boyutunda hipoekoik solid kitle lezyonu izlendi. Özgeçmişinde 16 yıl önce hastaya sağ testiste kitle saptanması nedeniyle 2006 yılında orşiektomi yapıldığı öğrenildi. Patolojisi klasik seminoma olup tümör çapı 5.5 cm, cerrahi sınır negatif, spermatik kordon tutulumu olmadığı görüldü. O dönem hastanın preop B-hcg ve AFP si normaldi. Paraaortik lenf nodu tutulumu olan hastaya eksternal radyoterapi uygulandığı, hastanın remisyonda rutin takipleri yapıldığı, takipte nüksü saptanmadığı öğrenildi. Hastanın yeni bakılan preop b-hcg:0,7 AFP:2,3 LDH:196 U/L idi. Hastaya yapılan sol orşiektomi sonucunda patolojisi klasik seminoma, tümör çapı 30 mm olarak raporlandı. Tümör testiküler adnexlere yer yer infiltre olup 1-2 lenfatik içerisinde tümör embolusları bulunmakta ancak damar,kapsül ve spermatik kordon invazyonu yoktu. Toraksabdomen tomografisinde metastatik odak saptanmadı. pT2N0M0 hastaya 2 kür karboplatin verildi ve remisyonda takip edilmeye devam edilmektedir.

Sonuç: Bilateral testis tümörleri karşımıza senkron ya da metakron olarak çıkar. 1991-2011 yılları arasında birçok ülkeden TGCT’li 50.376 erkeği içeren sistematik bir derlemede, BTGCT prevalansının %1,82 bulunmuştur. Bilateral testis tümörlerinde en sık görülen histolojik tip(%48) seminomdur. Olgumuzda ise sağ testis seminom ve metakron olarak ortaya çıkan sol testis seminom izlenmiştir. Che ve arkadaşları bilateral olgularda diğer testiste tümörünün %70 oranında 5 yıl içinde geliştiği belirtmişlerdir. Ancak bizim olgumuzda metakron tümör ilk tümörden 16 yıl sonra ortaya çıkmıştır. Tek taraflı TGCTli tüm hastalarda, tanıdan on yıl sonra dahi kontralateral testis tümörü gelişme riski olduğundan diğer testisin uzun dönem takibi akıllarda tutulmalıdır.

Anahtar kelimeler: testis tümörü, bilateral, metakron