KRANIOFARINGIOMA HASTALARINDA İNTRAOPERATIF MANYETIK REZONANS GÖRÜNTÜLEME YARDIMI İLE ENDOSKOPIK ENDONAZAL REZEKSIYON SONUÇLARI: VAKA SERISI


Şahin M. Ç., Tüfek O. Y., Çeltikçi E.

Türk Nöroşirürji Derneği 35. Bilimsel Kongresi, Antalya, Türkiye, 24 - 27 Kasım 2022, ss.105-106

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.105-106
  • Gazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş ve Amaç: Kraniofaringioma (KF), Rathke kesesi rezidülerindeki skuamöz epitelden gelişen iyi huylu ve nadir tümörlerdir. İntraoperatif manyetik rezonans görüntüleme (IO-MRI) kullanılarak KF rezeksiyonunda endoskopik endonazal yaklaşımın sonucu hakkında sınırlı sayıda literatür vardır. Bu nedenle, bu çalışmada IO-MRI kullanarak KF’ların rezeksiyonunda endoskopik endonazal yaklaşımın sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.

Gereç ve Yöntem: Temmuz 2018 ile Temmuz 2020 yılları arasında 24 aylık bir sürede aynı beyin cerrahı tarafından opere edilen 27 hasta çalışmaya dahil edildi. Retrospektif olarak incelenen arşiv kayıtları sonrası veriler kaydedildi.

Bulgular: Postoperatif 2. ayda yapılan MRI sonrası 25 (%92.6) hastada gross total rezeksiyon, 2 (%7.4) hastada subtotal rezeksiyon sağlandığı görüldü. Taburcu oluncaya kadar 26 hastada (%96,3) desmopressin asetat, 24 hastada (%88,9) metilprednizolon ihtiyacı vardı. Bu hastaların takibinde 24 (%88.9) hastada kalıcı diabetes insipidus, 10 (%37) hastada panhipopitüitarizm olduğu görüldü. Hastaların 6’sının (%22,2) takibinde BOS kaçağı izlendi. Postoperatif dönemde 2 hastaya ventriküloperitoneal şant ameliyatı yapıldı. Hastaların hiçbirinde vasküler, optik veya nörolojik yaralanma yoktu.

Sonuç: Erken sonuçlarımız, yetişkinlerde bu yaklaşımın KF için iyi sonuçlar sağladığını düşündürmektedir. IO-MRI kullanılması bu hastalara herhangi bir zarar vermemiştir ancak büyük bir fayda da sağlamamıştır. KF’ gibi lezyonlarda endoskopik kafa tabanı cerrahisi, geleneksel kraniyotomi ve sublabiyal / transseptal yaklaşımlara göre morbiditeyi büyük ölçüde azaltabilmektedir. Endoskopik yol, ön ve merkezi kafa tabanı tümörlerine doğrudan erişim sağlar. Direkt endoskopik yolla beynin retraksiyonu ve optik sinir manipülasyonu minimaldir. Elbette bu yaklaşımda en önemli noktanın yeterli deneyime sahip kişiler tarafından uygun ve doğru yaklaşımlar olduğu unutulmamalıdır.

Anahtar Sözcükler: Kraniofaringioma, endoskopik, endokrinopati, transsfenoidal