Kalsiyum Kanal Blokörü Entoksikasyonu Sonucu Her Üç Tip Atrioventriküler Blok Tipinin Geliştiği Bir Olgu


Özmen E. Ö., Sincar Ş., Akkuzu E., Tokgöz S.

Uluslararası Katılımlı 16. Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Kongresi ve 12. Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Hemşireliği Kongresi, Antalya, Türkiye, 2 - 05 Ekim 2019, ss.410-412

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.410-412
  • Gazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş : Aşırı doz verapamil alımı nadir görülmesine rağmen mortal seyretmesi nedeni ile önemlidir. Burada vazopresör tedavisine dirençli ağır kardiyak depresyon bulguları gösteren, takibinde her üç dereceden Atrioventriküler (AV) blokların geliştiği verapamil entoksikasyonu ile yoğun bakımda izlenen 14 yaşında erkek hasta sunulmuştur.

Olgu : Daha öncesinde bilinen bir hastalığı olmayan 14 yaşındaki erkek hasta; baş dönmesi, göz kararması şikayeti ile acil servise başvurdu. Öyküsünden yanlışlıkla babasının hipertansiyon ilacı olan verapamil HCl (240 mg)’den yedi adet içtiği öğrenildi. Mide lavajı ve aktif kömür tedavileri verildi. Hastanın fizik muayanesi normal, tansiyon 80/50 mm/Hg, kalp tepa atımı 72/dakika idi. Laboratuvar bulgularında patolojik bulgu saptanmadı. Elektrokardiyografisinde sinüs bradikardisi mevcuttu. Hastanın tansiyon regülasyonu için vazopressör tedavi başlandı. Kalsiyum kanal blokoru etkilerini azaltmaya yönelik intravenöz kalsiyum glukonat, glukagon; verapamilin sistemik etkilerini azaltmak için yüksek doz insülin ve intravenöz lipid emüsyon (İLE) tedavileri başlandı. Hastanın yatışı sırasında elektrokardiyografi bulguları sinüs bradikardisi ve 1. Derece Atrioventriküler blok ile uyumluyken, izleminin 3. saatinde 2. Derece AV blok geliştiği gözlendi. Ancak hastada hemodinamik değişikliğe yol açmadı. Yatışının 6. saatinde kısa süreli 3. Derece AV blok geliştiği gözlendi. Ancak spontan olarak 1. Derece ve 2. Derece AV blok paternine geri döndüğü görüldü. Yüksek doz insülin tedavisi ve intravenöz lipid emüsyon tedavilerinden 3 saat sonra hastanın kan basıncı değerlerinde iyileşme, 10. Saatinde de vazopressör tedavilerine yanıt alındı ve tansiyon değerleri tamamen normale döndü. Hasta iki gün destek tedavi sonrası şifa ile taburcu edildi.

Sonuç : Kalsiyum kanal blokeri zehirlenmeleri yaşamı tehdit eden komplikasyonlar gelişebilen, bu nedenle acil, agresif destek ve antidotal tedavi gerektiren zehirlenmelerdir. Çocuklarda verapamil entoksikasyonu nadir görülmesine rağmen beraberinde her üç tip AV bloğun eşlik edebilmesi nedeniyle agresif ritim bozuklukları açısından bu hastalar çok yakın takip edilmelidir.