Öğretmen Eğitimi Programlarında Akreditasyon Çalışmalarının Etkileri: Gazi Üniversitesi Örneği


Creative Commons License

Kurt Keskin F.

EYFOR XV, Antalya, Türkiye, 1 - 05 Mayıs 2024, ss.163

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.163
  • Gazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Akreditasyon, herhangi bir alanda sunulan hizmetlerin kalitesine ilişkin güvencenin oluşturulması, devamlılığının sağlanması, değerlendirilmesi ve geliştirilmesini kapsayan dinamik ilişkili süreçlerden oluşan bir sistem olarak tanımlanabilir. Akreditasyon kavramıyla ilişkili önemli hizmet alanlarından birisi de yükseköğretim düzeyinde sunulan eğitim öğretim hizmetleridir. Yükseköğretimde akreditasyon; bir yükseköğretim kurumunun ya da yükseköğretim kurumu tarafından uygulanmakta olan herhangi bir programın, ulusal ve/veya uluslararası düzeyde belirli performans standartlarına (kalite, verimlilik, etkinlik vb.) sahip olduğunu ortaya koymayı ve ihtiyaç sahiplerinde güven tesis etmeyi amaçlayan bir sistemdir (Aktan & Gencel, 2010). Yükseköğretimde akreditasyon, idari ve akademik kalitede iyileştirme ve geliştirme aracı olarak kabul edilmektedir (Özçiçek & Karaca, 2019). Akreditasyonun yükseköğretim kurumlarına farklı birçok katkısı bulunmaktadır. Tarafsız değerlendirilme olanağı sağlamak, geleceğe ilişkin planlamalara katkı sağlamak, önceliklerin belirlenmesinde üst yönetime yol göstermek, uluslararası derece ve diplomaların kalite ve geçerliliğini sağlayarak uyumu kolaylaştırmak ve uluslararasılaşma ve kültürlerarası iş birliğini desteklemek bu katkılardan bazılarıdır (Aktan & Gencel, 2010).

Bu araştırmanın amacı akreditasyonun; bir devlet üniversitesinin eğitim fakültesinde akreditasyon sürecini henüz tamamlayan, süreci belirli bir süre önce tamamlayan, yeni akreditasyon başvurusu yapan ve akreditasyon sürecine hiç girmemiş olan lisans programlarına etkilerini belirlemektir.

Araştırmada nitel araştırma desenlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Ankara’da köklü bir geçmişi olan ve YÖKAK’tan 5 yıl tam akreditasyon almış bir devlet üniversitesinin eğitim fakültesinde akredite olan ve olmayan programlarda görev yapan ana bilim dalı başkanları/ program akreditasyon koordinatörleri oluşturmuştur. Bu doğrultuda her programın ana bilim dalı başkanı/ program akreditasyon koordinatörü ile görüşmeler gerçekleştirilmiş ve araştırmaya 22 ana bilim dalı başkanı/ program akreditasyon koordinatörü katılmıştır. Veriler araştırmacılar tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi ve betimsel analiz yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda akreditasyon sürecini belirli bir süre önce tamamlamış olan programlarda akreditasyon öncesine göre öğrenci merkezli öğretim-yöntem teknikleri kullanma, memnuniyet anketlerinin uygulanması ve sonuçlarının iyileştirmelerde kullanılması, öğretmen eğitiminin desteklenmesi ve öğretmenlik uygulamalarının daha sistemli yürütülmesi gibi konularda katkılar olduğu sonucu elde edilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Yükseköğretim, Kalite Güvencesi, Akreditasyon, Öğretmen Eğitimi