A SUSTAINABLE SOLUTION: E-BIKE


Çalışkan A. İ., Balcıoğlu S., Yüksel Z. B., Yılmaz S. C., Hatipoğlu S.

9th INTERNATIONAL BLACK SEA COASTLINE COUNTRIES SCIENTIFIC RESEARCH CONFERENCE, Ankara, Türkiye, 10 Ağustos - 11 Kasım 2023, ss.337-349

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.337-349
  • Gazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Kent nüfusundaki ve motorlu taşıt sayılarındaki artış sebebiyle trafik sıkışıklığı problem haline gelmiştir. Çözüm olarak trafik yoğunluğunu azaltmak, ulaşımı kolaylaştırmak, ulaşım konforunu arttırmak ve trafiği daha kontrol edilebilir hale getirmek adına mikromobilite olarak sınıflandırılan ve sürdürülebilir kent içi ulaşım alternatifi olan paylaşımlı elektrikli bisikletler hayatımıza girmiştir. Paylaşımlı elektrikli bisiklet sistemleri, kentsel ulaşım sorunları için ekonomik ve basit bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır. Elektrikli bisikletler, sıfır karbon salınımıyla çevre dostu bir ulaşım seçeneğidir. Bu araştırmada son yıllarda kullanımı hızla artan elektrikli bisikletlerin; tarihsel gelişimi, küresel görünümü, kullanıcı özellikleri literatür taraması yapılarak incelenmiştir. Özellikle kısa mesafelerde, elektrikli bisikletler ekonomik ve pratik bir seçenek olabilir. Ayrıca, bisiklete binmek insanların fiziksel aktivite yapmasını teşvik eder, böylece bireysel sağlığı da destekler. Dünyanın birçok bölgesindeki Paylaşımlı Elektrikli Bisiklet Sistemlerinin elektrikli bisiklet sayısı, istasyon sayısı, nüfusu gibi veriler alınarak karşılaştırma yapılmıştır. Paylaşımlı elektrikli bisiklet kullanımına iyi bir örnek olan Estonya’nın Tartu şehrinden alınan veriler ile yolculuk sayısı, yolculuk mesafesi ve yolculuk ücreti başlıklar altında incelenmiştir. Türkiye’de konu ile ilgili çok az sayıda çalışma olması sebebiyle bu çalışmanın literatüre katkı sağlayacağı ve sonrasında yapılacak çalışmalara temel oluşturacağı düşünülmektedir.

Due to the increase in urban population and the number of motor vehicles, traffic congestion has become a major problem. As a solution to alleviate traffic density, facilitate transportation, enhance transportation comfort, and make traffic more manageable, shared electric bicycles, classified as micromobility, have emerged as a sustainable alternative for urban transportation. Shared electric bicycle systems offer an economical and straightforward option for urban transportation challenges. Electric bicycles provide an environmentally friendly mode of transportation with zero carbon emissions. This research examines the historical development, global perspective, and user characteristics of electric bicycles, which have seen rapid growth in usage in recent years, through a literature review. Particularly for short distances, electric bicycles can be an economical and practical choice. Moreover, cycling promotes physical activity, thus supporting individual health. A comparison is made by collecting data on the number of electric bicycles, number of stations, and population for Shared Electric Bicycle Systems in various regions worldwide. Data from Tartu, Estonia, which serves as a good example of shared electric bicycle usage, is analyzed in terms of trip count, trip distance, and trip cost. Considering the limited number of studies on this topic in Turkey, it is anticipated that this study will contribute to the literature and serve as a basis for future research.