58. Ulusal Nöroloji Kongresi, Antalya, Türkiye, 19 - 24 Kasım 2022, ss.17
Amaç:
Başağrısı şikayetleri yaşayan bireylerde farklı mide- bağırsak sistemi bozuklukları görülebilmektedir. Bu çalışmada
günlük yaşamda ilaç aşırı kullanım başağrısı (İAKB) yaşayan bireylerde, eşlik eden huzursuz barsak sendromu (HBS)
ve başağrısı esnasındaki bilişsel şikayetler arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem:
Üçyüzbeş gönüllünün katıldığı bu anket çalışmasında katılımcılar yaş, cinsiyet, başağrısı karakteri- süresi- sıklığı, ağrı
kesici ilaç kullanım sıklığı, kognitif şikayetleri ve huzursuz bağırsak sendromu (HBS) ile ilişkili gastrointestinal
belirtileri ve 90 farklı gıda için tüketim davranışı ve gıda tetikleyicileri değerlendirilmiştir.
Bulgular:
Katılımcıların %38,5’inde (n=116) İAKB saptandı. Hastaların %35,8’i (n=106) HBS ile ilgili gastrointestinal belirtiler
tanımladı. İAKB olanlarda HBS olma oranı (%49,5) HBS olmayanların oranına göre (%32,5) anlamlı derecede daha
yüksek saptandı (p<0,05). Mig-Scog skorunun, HBS tipi karın ağrısı yaşayanlarda yaşamayanlara göre anlamlı olarak
yüksek olduğu görüldü (P<0,05). HBS olan bireylerin kırmızı renkli şekerlemeler (p=0,001), tatlandırıcı içeren ürünler
(p=0,008), jelatin içeren gıdalar, krema içeren ürünler, hazır dondurulmuş paketli gıdalar ve tavuk ürünleri, körili
soslar, patates kızartması (0,004), fındık tüketiminden daha az kaçındıkları (p<0,05) ve bu gıdaları tükettikleri gün
başağrısı yaşadıkları görüldü.
Sonuç:
İlaç aşırı kullanım başağrısı hastalarında huzursuz barsak sendromu ve kognitif şikayetler daha yüksek oranda
görülmektedir. HBS olan hastaların günlük hayatta başağrısı tetikleyicisi olarak tanımladıkları gıdaları HBS olmayan
bireylere göre daha yoğun tükettikleri saptanmıştır. Kronik başağrısı ve eşlik eden işlev kaybında huzursuz barsak
sendromunun tanınması önem taşımaktadır. İAK başağrısında mevcut komorbid HBS belirtileri dikkatle sorgulanmalı
ve süreç yönetimine uygun tedavi planı dahil edilmelidir. Ayrıca gıda içeriğindeki hangi besin veya gıda katkı
maddesinin başağrısını tetiklediğinin ortaya koyulması için başağrısına sebep olan gıdaların içerikleri ile ilgili ileri
çalışmalar faydalı olacaktır.