İstanbul Bölgesinde Asit Yağmurlarının Ahşap Yapılarda Renk Tasarımına Etkisi


Creative Commons License

Yıldız N., Karabal B. N., ÖZDER C., ATAR M.

Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Part C: Tasarım ve Teknoloji, cilt.12, sa.1, ss.388-404, 2024 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Bu çalışma, asit yağmurlarının açık hava şartlarındaki ağaç malzemelerde kullanılan verniklerin bazı renk değerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu maksatla açık hava şartlarında kullanılan sapsız meşe (Qııercııs petrae Liebl) ve sarıçamdan (Pinus sylvestris Lipsky.) hazırlanan örnekler, ASTM-D-30232’ e göre sentetik ve su bazlı vernik ile verniklendikten sonra yüzeyler farklı konsantrasyon ve miktarlarda sülfürik ve nitrik asit çözeltisi etkilerine maruz bırakılmıştır. Örneklerin renk değişimi, çoklu etkileşimde en yüksek M+Sn+I+%5N’de (17,49), en düşük Sç+Sb+I+%3S’de (6,408) çıkmıştır. Sarı renk değeri, çoklu etkileşimde en yüksek Sç+Sn+I+%3N (46,08)’de, en düşük M+Sb+III+%5S (22,34)’de ölçülmüştür. Özellikle renk değişiminin az olması beklenen alanlarda su bazlı vernik ve sarıçam kullanılması önerilebilir. Diğer faktörlerden elde edilen sonuçların uygulamalarda dikkate alınması avantaj sağlayabilir.
This study was conducted to determine the effect of acid rain on some color values of varnishes used on on wood materials in outdoor weather conditions. For this purpose, the samples prepared from sessile oak (Quercus petrae Liebl) and Scots pine (Pinus sylvestris L.), which are used in outdoor conditions, were varnished with synthetic and water-based varnish according to ASTM- D-30232, and then the surfaces were coated with sulfuric and nitric acid in different concentrations and amounts exposed to the effects of the solution. It may be recommended to use water-based varnish and Scots pine, especially in areas where little color change is expected. It may be advantageous to consider the results obtained from other factors in applications.