201. Yeni Özneli Tutucu ve Kuşatmacı Liberalizmin Tetiklediği “Nominalizm”


Creative Commons License

Karaağaçlı M.

http://www.mektepligazete.com. , cilt.4, sa.3, ss.1-4, 2026 (Hakemsiz Dergi)

Özet

Yeni Özneli Liberalizmin Tetiklediği;

“Nominalizm”

Dr. Öğr. Üyesi Mustafa KARAAĞAÇLI

G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi, EBB Öğr. Üyesi.

 

1.Liberalizmle Örselenen  Gezegen

Liberalizm, serbest piyasayı ve  ekonomisini  öne  çıkaran, kamusal alanın  küçülmesini  hatta her tür alandan  işlevlerini özel sektöre ”buyur kazan” edilmesini sağlayan tuhaf bir politik tercihtir.

Post kapitalizmin doğuşu, yayılışı  ve empozesiyle boy  gösteren ABD’de bile  liberalizme  itirazlar yükselmeye devam ederken memleket coğrafyası nedense?  “liberallere  ve politik tercihlerine gebermektedir.”

Güncel yönetimiyle  birlikte dikta, empoze ve  militer ellerini gezegene  iyice hissettiren ABD, Rusya, Çin’’in dangalaklıklarıyla, İran’ın hlkına antidemokratik  tavırlarıyla, haydut İsrail ve Ukrayna’nın  seçimsiz yönetimleriyle birlikte  gezegenin barışı insanca, hakça  ve adaletli yaşaması giderek örseleniyor.

“Bu mu adalet”  ve bu mu dünya  barışına  katkı?” kritik sorularına  verilen tümel  “hayır!” cevapları da liberalizmin gezegene huzur, barış,  yaşam adaleti ve eşitliği   getirmediğini gösteriyor.