Yabancı Dil Öğretiminde Dinleme ve Konuşma Becerilerinin Geliştirilmesi: Arapça Öğretmen Adayları Üzerine Bir İnceleme


Güngenci M. M., Yıldız M.

THE INTERNATIONAL CONVENTION OF LANGUAGE AND APPLIED LINGUISTIC STUDIES (ICOLALS'24), Ankara, Türkiye, 11 - 12 Ekim 2024

  • Yayın Türü: Bildiri / Yayınlanmadı
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Gazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bireyler, sosyal varlıklar olarak, iletişim kurma gereksinimi içindedir ve etkili iletişim, büyük ölçüde hem konuşma hem de dinleme becerilerine dayanmaktadır. Celce-Murcia vd. (2014)’e göre, iletişim, bilginin tüm taraflara anlaşılır bir şekilde iletilmesini içermektedir. Konuşma becerilerinde yetkinlik kazanmak, küresel bir toplumda kendini ifade etme ve etkileşim için büyük bir öneme sahiptir (Rao, 2019). Bununla birlikte, yabancı dilde konuşma becerilerinin geliştirilmesi, dilsel ve bilişsel gelişim için temel olan dinleme becerilerinin kazanılmasını takip etmektedir (Barron-Gutty ve Chupradit, 2009; Seneviratne ve diğerleri, 2019). Konuşulan kelimeleri ve bağlamı anlamak için gerekli olan dinleme becerisi, anne karnında gelişmeye başlamakta ve öğrenme ve iletişimde sürekli bir rol oynamaktadır (Melanlıoğlu, 2012; Tilwani vd., 2022). Brown ve Lee (2015), iyi dinleme becerilerinin genel dil yeterliliğini artırdığını belirterek, bunların akademik ve mesleki başarı için önemini vurgulamaktadır (Bozorgian, 2012). Özellikle Arapça gibi benzersiz alfabelere ve fonetik sistemlere sahip dillerdeki zorluklara rağmen, etkili dil öğrenimi için dinleme becerilerini geliştirmek hayati öneme sahiptir (Abu Rabia, 2019; Aburezeq, 2019; Aldhafiri, 2020). Bu bağlamda, dinleme ve konuşma becerileri arasındaki ilişkiyi anlamak, dil öğrenme zorluklarının üstesinden gelmek ve etkili iletişim kurmak için önemli olduğu söylenebilir.

Yabancı dil öğretiminde karşılaşılan zorlukların üstesinden gelmek için etkili öğretmen eğitimi hayati bir rol oynamaktadır. Öğretmenlerin, öğrencilerinin yabancı dil öğrenme sürecindeki engelleri aşmalarına yardımcı olabilmesi için kendilerinin de bu süreçte karşılaştıkları zorlukları anlamaları ve bunlara yönelik stratejiler geliştirmeleri gerekmektedir. Nitelikli öğretmenlerin yetiştirilmesi, bu sürecin başarılı bir şekilde yönetilmesine ve öğrencilerin yabancı dil becerilerini etkili bir şekilde geliştirmelerine katkı sağlamaktadır. Bu noktada yabancı dil öğretiminde önemli faktörlerden biri olan öğretmen eğitimi, dikkate alınması gereken temel unsurlar arasındadır. Öğretmen adaylarının konuşma ve dinleme becerilerinde karşılaştıkları zorlukların ele alınması, gelecekteki öğretmen adaylarının karşılaşabileceği zorluklar ve fırsatlar hakkında değerli bilgiler sunabilir (Han, 2017).

Bu çalışma, Arap Dili Eğitimi Bölümünde öğrenim gören öğretmen adaylarının dinleme ve konuşma becerilerinde karşılaştıkları zorluklar tespit edilerek bu zorluklar arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını araştırmayı ve bu ilişkiden yola çıkarak Arap Dili Eğitimi Bölümüne yönelik öğretim programı için öneriler sunmayı amaçlamaktadır. 

As social beings, individuals need to communicate, and effective communication relies heavily on speaking and listening skills. According to Celce-Murcia et al. (2014), communication involves communicating information comprehensibly to all parties. Gaining competence in speaking skills is essential for self-expression and interaction in a global society (Rao, 2019). However, the development of speaking skills in a foreign language follows the acquisition of listening skills, which are fundamental for linguistic and cognitive development (Barron-Gutty & Chupradit, 2009; Seneviratne et al., 2019). Listening skills, necessary for understanding spoken words and context, begin to develop in the womb and play a continuous role in learning and communication (Melanlıoğlu, 2012; Tilwani et al., 2022). Brown and Lee (2015) state that good listening skills increase overall language proficiency and emphasize their importance for academic and professional success (Bozorgian, 2012). Despite the challenges, especially in languages with unique alphabets and phonetic systems such as Arabic, developing listening skills is vital for effective language learning (Abu Rabia, 2019; Aburezeq, 2019; Aldhafiri, 2020). In this context, it can be said that understanding the relationship between listening and speaking skills is vital for overcoming language learning difficulties and communicating effectively.

Practical teacher training plays a vital role in overcoming the difficulties encountered in foreign language teaching. For teachers to help their students overcome the barriers in the foreign language learning process, they need to understand the difficulties they face in this process and develop strategies to address them. Training qualified teachers contributes to successfully managing this process and effectively developing students' foreign language skills. At this point, one of the critical factors in foreign language teaching is teacher education, which is among the essential elements to be considered. Addressing the difficulties that prospective teachers face in speaking and listening skills can provide valuable information about the challenges and opportunities that future prospective teachers may face (Han, 2017).

This study aims to determine the difficulties that pre-service teachers studying in the Department of Arabic Language Teaching face in listening and speaking skills, to investigate whether there is a significant relationship between these difficulties, and to provide suggestions for the curriculum for the Department of Arabic Language Teaching based on this relationship.