146. Deprem Afet, Yangın Felaketse Sebebi; İnsandır!


Creative Commons License

Karaağaçlı M.

http://www.mektepligazete.com., sa.4, ss.1-4, 2025 (Hakemsiz Dergi)

Özet

Deprem  Afet, Yangın Felaketse

 Sebebi; İnsandır!

Dr. Öğr. Üyesi Mustafa KARAAĞAÇLI

G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi, EBB Öğr. Üyesi.

 

1.Deprem Afet,  Yangın Felakettir!

Deprem, yer altındaki çatlamalar ve kırılmalar nedeniyle oluşan hareketlerin yer yüzeyini sarsması  olup, bu sarsıntılar doğal yeraltı hareketleriyle  kısa  süreli gerçekleşir.

 

Yangın ise  maddenin ısı ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan yanma reaksiyonudur.  Maddeyi  getiren, üreten, dağıtan insan eli olduğu için  yangın  telafisi zor bir felakettir.

 

Çünkü; yeterli derecede ısıyı  harekete  geçiren yanıcı  maddelerdir. Isı  ve  yanıcı  maddenin tutuşması için gereken oksijen  ise bazı uç  noktalar  hariç  doğada  her  yerde  olduğu için yangının tetikleyicisidir (wikipedia, 2025).

 

2.Yangınların Çoğu İnsan Eliyle  Oluyor!

Yangınların  sonucu sadece coğrafî  fizik mekanlar  ve çevre  değil;  yaşayan tüm  canlıların  ölmesi  ve türlerinin yok olması  gibi olumsuz  etkileri vardır.

 

Yangının başlıca nedenlerine  bakıldığında insan  faktörüyle olduğu dikkati çekiyor:

Çünkü;(1)korunma önlemlerinin  alınmaması, (2)ihmallerin çokluğu, (3)bilinçsiz yakılan piknik  ateşlerinin tam olarak söndürülmemesi, (4)kazalar,  (5)bilgisizlik, (6)kasıtlı kundaklamalar ve   (7)küçük  kıvılcımların sıçramaları hep insan eliyle yangınlara  sebep olmaktadır.  Rüzgarlı havalarda kuru dalların birbirine sürtmesi ve  yıldırım düşmesi ve benzeri doğa olayları sonucunda  da  yangınlar çıkmaktadır..

3.Memleketin  Ciğerleri Yok Oluyor!

Yaz  aylarının ilki olan  Haziran’ın son iki gününde yaklaşık  150   orman yangınının  olması  16 köyün  boşaltılması  dramatiktir.

 

Ankara, İzmir, Antalya,  Bursa, Manisa, Bilecik, Osmaniye, Edirne, Bolu, Sakarya, Mersin  başta  olmak üzere Türkiye  Coğrafyası’nın her tarafından  gelen  yangın haberleri daha  yaz  mevsimin başındayken  düşündürücüdür.  Ağustos ayında havaların daha  sıcak  ve kuru   olacağı varsayıldığında  bu olumsuz  görünümün daha da artmaması için  yangınlara   karşı  önlemlerin artırılmasının gereğine dikkat  çekiyor.

 

Çünkü;

·       İhmal ve dikkatsizlik nedeniyle orman yangınları  çıkıyor.

·       Ormanlarda güvenlik tedbiri alınmadan ateşler  yakılıyor.

·       Yakılan ateşler  söndürmeden bırakılıyor.

·       Sönmemiş sigara izmariti ve kibritler  yerlere atılıyor.

·       Orman içinde veya bitişiğindeki tarlalarda istenmeyen otları yok etmek için  anızlar yakılıyor.

·       Gece aydınlatma için ormanda ateşle dolaşılıyor.

·       Cam ve cam kırıkları ormanlarda bırakılıyor,   bu  kırıklarda güneş ışınlarıyla kıvılcımlara sebep oluyor.