35. Ulusal Kimya Kongresi, Diyarbakır, Türkiye, 9 - 12 Eylül 2024, cilt.1, sa.1, ss.175-176
L-glutamat, proteini oluşturan 20 amino asitten birisidir ve hemen
hemen bütün protein içeren gıdalarda doğal olarak bulunmaktadır. İnsan
metabolizmasında sentezlenebildiği gibi gıdalar aracılığıyla da metabolizmaya
alınabilir [1]. L-glutamat, beyindeki sinir impulslarının iletimi esnasında temel bir transmitter
olarak görev yapar. Epilepsi, şizofreni, Alzheimer gibi nörolojik
hastalıklarda, beyin omurilik sıvısındaki glutamat seviyesi arttığı için,
glutamat miktarının belirlenmesi klinik biyokimya açısından önemlidir.
Besin endüstrisinde ise, birçok işlenmiş gıdada E-621 olarak sınıflandırılmış olan
monosodyum glutamat lezzet artırıcı olarak da kullanılmaktadır [2].
Bu çalışmada, L-glutamat tayini için yeni bir amperometrik biyosensör
geliştirildi. Bu amaçla, karbon pasta elektrot Pd/AlO(OH) ile modifiye edildi,
elektrot üzerine L-glutamat oksidaz
enzimi gluteraldehit ile çapraz bağlama yöntemi kullanılarak immobilize edildi.
L-glutamat tayini, hazırlanan enzim elektrodun yüzeyinde gerçekleşen enzimatik
tepkime sonucu oluşan H2O2’nin +0,50 V’da
yükseltgenmesine dayanılarak yapıldı. Biyosensörün L-glutamat için doğrusal
çalışma aralığı 1,0x10-9 M- 1,0x10-8 M, optimum pH’sı 9,0
ve optimum sıcaklığı 50 °C olarak tespit edildi. İmmobilize enzimin Km
ve Imax değerleri sırasıyla 1,183 nM ve 29,586 nA olarak bulundu.
Biyosensörün performansını etkileyen, tekrar kullanılabilirlik ve raf ömrü
parametreleri belirlendi. Ayrıca biyolojik ortamlarda olabilecek girişimlerin
biyosensör cevabı üzerine etkileri de incelendi.