Gıda Maddelerinde L-Glutamat Tayini İçin Pd/AlO(OH) Nanopartikülü Temelli Yüksek Hassasiyetli Glutamat Biyosensörü Hazırlanması


Creative Commons License

Şimşek Ş., Bodur O. C., Arslan F.

35. Ulusal Kimya Kongresi, Diyarbakır, Türkiye, 9 - 12 Eylül 2024, cilt.1, sa.1, ss.175-176

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Diyarbakır
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.175-176
  • Gazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

L-glutamat, proteini oluşturan 20 amino asitten birisidir ve hemen hemen bütün protein içeren gıdalarda doğal olarak bulunmaktadır. İnsan metabolizmasında sentezlenebildiği gibi gıdalar aracılığıyla da metabolizmaya alınabilir [1]. L-glutamat, beyindeki sinir impulslarının iletimi esnasında temel bir transmitter olarak görev yapar. Epilepsi, şizofreni, Alzheimer gibi nörolojik hastalıklarda, beyin omurilik sıvısındaki glutamat seviyesi arttığı için, glutamat miktarının belirlenmesi klinik biyokimya açısından önemlidir. Besin endüstrisinde ise, birçok işlenmiş gıdada E-621 olarak sınıflandırılmış olan monosodyum glutamat lezzet artırıcı olarak da kullanılmaktadır [2].

Bu çalışmada, L-glutamat tayini için yeni bir amperometrik biyosensör geliştirildi. Bu amaçla, karbon pasta elektrot Pd/AlO(OH) ile modifiye edildi, elektrot üzerine L-glutamat oksidaz enzimi gluteraldehit ile çapraz bağlama yöntemi kullanılarak immobilize edildi. L-glutamat tayini, hazırlanan enzim elektrodun yüzeyinde gerçekleşen enzimatik tepkime sonucu oluşan H2O2’nin +0,50 V’da yükseltgenmesine dayanılarak yapıldı. Biyosensörün L-glutamat için doğrusal çalışma aralığı 1,0x10-9 M- 1,0x10-8 M, optimum pH’sı 9,0 ve optimum sıcaklığı 50 °C olarak tespit edildi. İmmobilize enzimin Km ve Imax değerleri sırasıyla 1,183 nM ve 29,586 nA olarak bulundu. Biyosensörün performansını etkileyen, tekrar kullanılabilirlik ve raf ömrü parametreleri belirlendi. Ayrıca biyolojik ortamlarda olabilecek girişimlerin biyosensör cevabı üzerine etkileri de incelendi.