Ofis Tipi Beyazlatma Sonrası Üst Anterior Dişlerin Estetik Rehabilitasyonu


Çakmak Uysal G., Akgül S.

6th Internatıonal Anatolian Scientific Research Congress, Konya, Türkiye, 8 - 10 Kasım 2024, ss.251-252

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Konya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.251-252
  • Gazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

 

OFİS TİPİ BEYAZLATMA SONRASI ÜST ANTERİOR DİŞLERİN ESTETİK REHABİLİTASYONU

 

Gamze ÇAKMAK UYSAL1

1Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı, Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Ankara, Türkiye

1ORCID ID: https://orcid.org/0009-0001-5731-2051


 

Sinem AKGÜL2

2Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı, Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Ankara, Türkiye2

2ORCID ID: https://orcid.org/0000-0002-2458-3533


 

ÖZET

Amaç: Günümüzde estetik beklentilerin artması sonucu, hastaların diş hekimlerine başvuruları artmıştır. Hastalar ön bölgede yer alan renk, şekil ve yapı bozukluklarının düzeltilmesini istemektedir. Bu olgu sunumunun amacı; ağartma tedavisini takiben üst çene anterior dişlerin kompozit rezin restorasyonlar ile estetik ve fonksiyonel açıdan rehabilitasyonunu sağlamaktır.

Vaka Raporu: 22 yaşındaki kadın hasta, üst çene anterior bölgedeki diastema ve eski kompozit rezin restorasyonu sebebiyle kliniğimize başvurdu. Tedavi seçeneklerinin açıklanmasının ardından ekonomik uygunluğu ve konservatif oluşu nedeni ile direkt rezin restorasyonlar ile tedaviye karar verildi. Tedavi uygulamasına başlamadan önce, hastanın dişlerinin başlangıç rengi spektrofotometre (Vita Easyshade V, VITA Zahnfabrik, Germany) kullanılarak tespit edildi ve A3 olarak belirlendi. Dişler izole edildikten sonra, ofis tipi ağartma jeli (Opalescence Boost PF %40, Ultradent, South Jordan, USA) uygulanarak ağartma tedavisi uygulandı. Bu uygulamanın sonrasında hastanın tekrar diş renkleri tespit edildi ve A2 olarak belirlendi. 2 hafta sonra gerçekleştirilen 2.seansta rubberdam ile izolasyon sağlandı. Dişler %37’lik ortofosforik asit (Panora 200 etching gel, İmicryl Dental, Konya, Türkiye) kullanılarak 60 saniye boyunca pürüzlendirildi. Universal bond (G-Premio BOND, GC Europe N.V) 10 saniye uygulandı. Dişlerin yüzeyleri kompozit rezin ile (Estelite Asteria A1B, Tokuyama Dental, Japan) restore edildi. Restorasyon tamamlandıktan sonra, bitirme ve parlatma işlemi kalın grenliden ince grenliye doğru sıra ile parlatma diskleri (Clearfil, Twist Dia, Kuraray Japan) kullanılarak yapıldı. Hastaya oral hijyen eğitimi verildi ve takibe alındı.

 

Sonuç: Direkt kompozit rezin restorasyonlar ve ağartma tedavisi; hızlı, ekonomik ve konservatif bir tedavi olduğundan hastaya memnuniyet sağlamıştır. Tedavi hastanın estetik beklentilerini karşılamış ve hastaya kabul edilebilir estetik bir görünüm kazandırmıştır.

Anahtar Kelimeler: Diastema, estetik, anterior dişler, rezin kompozit, beyazlatma