KARABAĞ 2. ULUSLARARASI UYGULAMALI BİLİMLER KONGRESİ , Baku, Azerbaycan, 8 - 10 Kasım 2021, ss.65-66
Günümüzde stres, sağlıksız beslenme, hareketin eksikliği ve genetik faktörler insanları birçok
hastalığa sürüklemektedir. Antioksidan özellikli bitki ve meyvelerin hem bağışıklık sistemi
üzerinde hem de birçok genetik hastalıklar için olumlu sonuçlar verdiği veriler ile
desteklenmiştir. Rosa canina L. bitkisi, Rosacea ailesine mensup bir bitkidir. Anadolu ve
Avrupa’da yaygın olarak bulunmakta olup kuşburnu olarak da bilinmektedir. Çok eski
tarihlerde yüksek C vitamini içeriği nedeniyle skorbütten korunmada kullanılmış olup,
ekstresinin geleneksel tıpta artrit, gut, ateş, soğuk algınlığında ve diüretik olarak kullanımı
bildirilmiştir. Çalışmamızda Rosa canina L. bitkisinin kök materyali kullanılmıştır. Bu
materyalden su ve metanol olmak üzere iki farklı özüt hazırlanmıştır. Hazırlanan bitki kök
ekstrelerinin antioksidan aktivitelerinin belirlenebilmesi için DPPH radikal süpürücü
aktivitesine, toplam fenolik madde içeriğine, demir şelatlama aktivitesine bakılmıştır. Bitkinin
su ve metanol ekstrelerinin yüksek DPPH radikalini süpürücü aktiviteye sahip olduğu ve bu
özütlerin pozitif kontrol olarak kullanılan BHT (IC50: 96,47 μg/mL)’den daha yüksek
aktiviteye sahip olduğu bulunmuştur. DPPH için su özütünün IC50 değeri 23,31μg/mL,
metanol özütü için IC50:26,94 μg/mL olduğu hesaplanmıştır. Bu değerlere göre su özütünün
süpürücü aktivitesinin daha yüksek olduğu görülmüştür. R.canina L. su özütünün toplam
fenolik madde miktarının 34,96 (mg GAE/g özüt), metanol özütüne 16,98 (mg GAE/g özüt)
göre daha fazla olduğu hesaplanmıştır. En fazla gallik asite eş değer fenolik madde miktarı su
özütüne ait olduğu görülmüştür. Özütlerin demir şelatlama aktiviteleri için IC50 değerlerine
bakıldığında su özütünün IC50 değerinin 0,91 (μg/mL) metanol özütüne 10,77 (μg/mL) göre
daha yüksek aktiviteye sahip olduğu görülmüştür. Antioksidan aktivite deneylerine ek olarak
özütlerin oksidatif DNA hasarına karşı koruyucu etkisi olduğu belirlenmiştir. DNA koruyucu
aktivite ile paralel olarak yapılan DNA etkileşimi deneyinde de etki görülmesi sonucunda
yapılan ve etkili çıkan antioksidan deneylerin DNA üzerindeki etkisinin de yorumlanabilir
olduğunu göstermiştir.
Nowadays, stress, unhealthy diet, lack of movement and genetic factors lead people to many
diseases. Research studies show that plants/fruits with antioxidant activity give positive
results both on the immune system and for many genetic diseases. Rosa canina L. is a member
of the Rosacea family. It is widely found in Anatolia and Europe and is also known as
rosehip. It has been used to prevent scurvy due to its high vitamin C content in ancient times,
and its extract has been reported to be used in traditional medicine for arthritis, gout, fever,
colds and as a diuretic. Root material of Rosa canina L. plant was used in our study. Two
different extracts, water and methanol, were prepared from this material. In order to determine
the antioxidant activities of the prepared plant root extracts, DPPH radical scavenging
activity, total phenolic content, and iron chelating activity were examined. It has been found
that the water and methanol extracts of the plant have high DPPH radical scavenging activity
and these extracts have higher activity than BHT (IC50: 96.47 μg/mL) used as a positive
control. The IC50 value of the water extract for DPPH was 23,31μg/mL, and the IC50 for the
methanol extract was calculated as 26,94 μg/mL. According to these values, it was observed
that the scavenging activity of the water extract was higher. It was calculated that the total
amount of phenolic substance of R.canina L. water extract was 34,96 (mg GAE/g extract)
compared to the methanol extract 16,98 (mg GAE/g extract). It was observed that the highest
amount of phenolic substance equivalent to gallic acid belonged to the water extract. When
the IC50 values of the extracts were examined for the iron chelating activities, it was observed
that the IC50 value of the water extract was higher than that of 0,91 (μg/mL) methanol extract,
10,77 (μg/mL). In addition to antioxidant activity experiments, it was determined that the
extracts had a protective effect against oxidative DNA damage. The effect of the DNA
interaction test performed in parallel with the DNA protective activity, as a result of the
effect, showed that the effect of the antioxidant experiments on the DNA could also be
interpreted.