RENAL TRANSPLANTLI HASTADA COVID-19 ILIŞKILI MONOKLONAL IGG BIRIKIMLI PROLIFERATIF GLOMERÜLONEFRIT (PGNMID) OLGUSU


Tomar V. B., Yıldırım S., Öğüt B., Helvacı Ö., Yıldız Ş., Işık Gönül İ., ...Daha Fazla

25.Ulusal Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Kongresi, Muğla, Türkiye, 9 - 13 Mayıs 2023, ss.21

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Muğla
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.21
  • Gazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: MGRS tipik olarak böbrekte monotipik Ig ve/veya hafif zincir birikintilerinin immünofloresan mikroskopi (IF) ile gösterilmesi ile tanı alır. Monoklonal immünoglobulin (mIg) birikintileri (PGNMID) olan proliferatif glomerülonefrit, mIg’nin glomerüler birikintileri (genellikle IgG3 kappa tipi) ile tanımlanan nadir bir MGRS formudur.

Yöntem: Bu vaka sunumunda Covid-19 enfeksiyonu sonrası PGNMID gelişen 41 yaşında renal transplantlı bir hasta tartışılacaktır. Bulgular: Granülamatöz polianjite bağlı son dönem böbrek yetmezliği gelişen ve 4 yıl hemodiyaliz sonrası 2015 yılında canlıdan renal transplantasyon yapılan 41 yaş erkek hasta Ocak 2022 tarihinde Covid-19 enfeksiyonu geçiren hasta, COVID-19 negatifleşmesinden 1 ay sonra rutin poliklinik kontrolünde 24 saat idrarda 2 gram proteinüri gelişmesi üzerine nefroloji servisine yatırıldı. Takrolimus, prednizolon, mikofenolat mofetil, ramipril kullanan hastanın fizik muayenede patolojik bulgu saptanmadı. Kreatinin:1,13 mg/dl, BUN:20 mg/dl , Albumin:3,6 g/dl, globülin:4,5 g/dl, kalsiyum:8,9 mg/dl, TİT’de eritrosit 20/saha, lökosit 33/saha, C3 düşük (23,3 mg/dl) ve C4 düşük (13,7 mg/dl), total Ig G yüksek (2750 mg/dl) , Ig M normal(101 mg/dl) , Ig A normal (326 mg/dl) ,ANCA negatif, ANA negatif, serbest kappa:204 mg/L serbest lambda:100 mg/L, K/L oranı:2 olarak saptandı. Bu bulgularla renal vaskülitler ve immun deposit hastalıklar düşünülerek transplate böbreğe biyopsi yapıldı. Patolojisinde; eksüdatif karakterde fokal proliferatif glomelüronefrit saptandı. Glomerüllerde granüler Ig G kappa ile monotipik immün birikim izlendi. Akut veya kronik rejeksiyon görülmedi. Monoklonal gamopati açısından yapılan incelemede, serum protein elektroforezinde M proteini görülmedi, idrar protein elektroforezinde bant görülmedi. Serum ve idrar immunfiksasyonda bant görülmedi. Kemik iliği biyopside normoselüler saptandı. Hasta bu sonuçlarla Renal anlamlı monoklonal gamopati alt tipi olan monoklonal IgG birikimli proliferatif glomerülonefrit (PGNMID) değerlendirilip haftada 1 kez 500 mg olmak üzere 4 hafta Ritüksimab verildi. Takibinde 24 saat idrarda proteinüri 200 mg/dl gerilediği, hematürinin kaybolduğu ve kompleman düzeylerinde artış olduğu görülerek tedaviden tam yanıt alınmıştır.

Sonuç: MGRS alt tipi olan PGNMID, bu olgumuzda olduğu gibi Covid-19 gibi viral enfeksiyonlar sonrası gelişebilmektedir. 50 yaşın üzerindeki herhangi bir hastada proliferatif GN vakası, monoklonal gamopati ile ilişkili böbrek hastalığı açısından değerlendirilmelidir