Lactıplantıbacıllus plantarum GD2 Kaynaklı Liyofilize Paraprobiyotiğinin (PRB-LpGD2) Yara İyileşme Üzerinde Anti-oksidan ve Anti-inflamatuar Aktivitesinin Analizi


Creative Commons License

Yıldırım B., Türktaş M.

13. ULUSAL MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE BİYOTEKNOLOJİ KONGRESİ, Konya, Türkiye, 1 - 03 Kasım 2024, ss.56-57

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Konya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.56-57
  • Gazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Gelişmiş ülkelerde önemli bir sağlık sorunu olarak görülen kronik yaralar, iyileşme hızının genellikle yavaş olduğu ve iyileşme eğiliminin olmadığı yaralardır. Bunun yanında yara iyileşmesinde kullanılan mevcut yaklaşımlar her yara tipinde etkili olmamaktadır. Kronik yaraları hedef alacak ve yara iyileşme sürecini hızlandırabilecek yeni potansiyel terapötik ajanlara ve bu ajanların yara iyileşmesi tedavisinde başarılı bir şekilde kullanılması için yeni stratejilere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu amaçla kullanılan paraprobiyotiklerin yara iyileşmesi üzerindeki olumlu etkileri çalışmalarla birlikte belirlenmiş olsa da paraprobiyotiklerin terapötik bir ajan olarak kronik yaralar üzerindeki etkileri henüz tam olarak bilinmemektedir. Bu çalışmada, kronik yaraların tedavisinde terapötik ajan olarak kullanılma potansiyeli olan Lactıplantıbacıllus plantarum GD2 kaynaklı liyofilize paraprobiyotiğinin (PRB-LpGD2) DPPH ve ABTS yöntemi, metal şelatlama aktivitesi, demir indirgeme gücü (FRAP), fosfomolibdat aktivitesi, lipid peroksidasyon inbibisyonu ve ksantin oksidaz inbibisyonu aktivitesi ile anti-oksidan ve anti-inflamatuar aktiviteleri araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar tartışılacaktır.

Chronic wounds, seen as an important health problem in developed countries, are wounds where the healing rate is generally slow and there is no tendency to heal. In addition, current approaches used in wound healing are not effective in all wound types. There is a need for new potential therapeutic agents target chronic wounds and accelerate the wound healing process, as well as new strategies for successful use in the treatment of wound healing. Although the positive effects of paraprobiotics used for this purpose on wound healing have been determined by studies, the effects of paraprobiotics on chronic wounds as a therapeutic agent are not yet fully known. In this study, DPPH and ABTS method, metal chelating activity, iron reducing power (FRAP), phosphomolybdate activity, lipid peroxidation inhibition and xanthine oxidase inhibition activity and anti-oxidant and anti-inflammatory activities of lyophilized paraprobiotic (PRB-LpGD2) induced Lactıplantıbacıllus plantarum GD2, which has the potential to be used as a therapeutic agent in the treatment of chronic wounds, were investigated. The results will be discussed.