23. Ulusal Patoloji Kongresi, İzmir, Türkiye, 6 - 10 Kasım 2013, ss.298
Giriş: Konjenital beyin tümörleri, %0,5-%4 arasında değişen oranda görülmekte olup, Wakai ve ark. tarafından ilk 2 ay içerisinde görülen tümörler olarak sınıflandırılmıştır. Manoranjan ve ark. tarafından ise glioblastomun konjenital tümörler arasında %3.1-%14.6 oranında ortaya çıktığı gösterilmiştir. İleri yaşta hastalarda görmeyi beklediğimiz glioblastomun nadir olarak yenidoğan hasta grubunda da karşımıza çıkması nedeniyle olgu sunulmuştur.
Olgu: Normal spontan vajinal yoldan, 40. haftada, 4500gr doğum ağırlığına sahip erkek bebek, kafa çevresinde artış olması nedeniyle dış merkezde araştırılmış. Baş çevresi 49,5cm (3.ay %97 persentil: 43,7cm) olan bebeğin kranial tomografisinde; sağ temporoparietalde solid komponent ve vertekse uzanan kistik komponent içeren kitle saptanmış. Hastanın ayrıca patent duktus arteriyozusu ve sekonder tip atrial septal defekti pediatrik kardiyoloji tarafından tanımlanmış. Özgeçmişinde anne, prenatal dönemde tomografi çekimi sırasında radyasyona maruz kalmış. Histopatolojik incelemelerde selüler özellikte tümörde nükleer atipi ve sık mitoz izlenmiştir. Coğrafik nekroz ve etrafında palizatlanma ve mikrovasküler proliferasyon alanlarına sahiptir. Yer yer kalsifikasyon odakları da dikkat çekmektedir. İmmühistokimyasal çalışmalarda tümör hücreleri GFAP, S-100, vimentin ve CD56 ile diffüz kuvvetli boyanma göstermiştir.
Tartışma: Yaşı nedeniyle ayırıcı tanısında düşünülen desmoplastik infantil gangliogliomdan farklı tümör paterni, hücresel ve immünhistokimyasal özellikleri ile ayrılan vaka, yenidoğan döneminde de glioblastomanın görülebileceğine dikkat çekmektedir.