Uluslararası Katılımlı 16. Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Kongresi ve 12. Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Hemşireliği Kongresi , Antalya, Türkiye, 2 - 05 Ekim 2019, ss.375-376
Giriş : Ev kazaları evin içerisinde ya da çevresinde meydana gelen kazalar olup morbidite ve mortaliteye neden olabilmektedirler. Sık rastlanmaları ve önlenebilir olmaları nedeniyle çocuk sağlığı açısındanönemli bir sorun teşkil etmektedirler. Bir ev kazası türü olarak tanımlanan ve günümüz yerleşik hayatının önemli öğelerinden olan raylı kapılara bağlı yaralanma ve ölümlerin ülkemizde son yıllarda artması dikkate alınarak bu olgu sunumu ile bu tür kazaların önlenebilmesi adına bir farkındalık oluşturulması amaçlanmıştır.
Olgu : Daha öncesinde bilinen bir hastalığı olmayan 18 aylık kız hasta babaannesiyle evlerinin bahçesinde oynarken raylı otomatik bahçe kapısnın açılmasıyla kapı demiri ile kapı arasında kafası ve göğsü sıkışacak şekilde kalmış. Hasta yaklaşık 20 dakika sonra 112 ekipleri tarafından çocuk acile getirildi. Acilde değerlendirilen hastanın genel durumu kötü, bilinci kapalı, siyanotik, hipotansif ve bradikardikti. Glaskow koma skalası 5, ışık refleksi mevcut, derin tendon refleksleri artmış, yalanma ve miyoklonik tarzda nöbetleri vardı. Laboratuvarında tam kan sayımı normal, derin metabolik asidozu mevcut, AST: 422 u/l ALT: 260 u/l idi. Serum fizyolojik yüklenen ve dopamin başlanan hasta entübe edilerek çocuk yoğun bakım servisine yatırıldı. Beyin bilgisayarlı tomografisi normal, altı saat sonraki kranial manyetik rezonans görüntülemede beyin parankiminde beyaz cevherde yaygın ödem, üçüncü ve lateral ventriküllerde hafif dilatasyon saptandı. Hastaya deksametazon, mannitol, %3 sodyum klorür, levotirasetam ve adrenalin başlandı, baş soğutması uygulandı. Elektroensefalografisi ağır derecede diffüz serebral disfonksiyon şeklinde raporlandı. İzleminin 21. günü santral etkilenmeye bağlı solunum paterni bozukluğu ve yutma disfonksiyonu nedeniyle trakeostomi ve perkütan endoskopik gastrostomi (PEG) açıldı. Genel durumu orta ancak nörolojik durumu kötü olarak, vital bulguları stabil şekilde yatışının 27. günü oksijen destek ihtiyacı olmadan servise devredildi.
Sonuç : Genel anlamda ev kazalarını özelde de yerleşik hayatın önemli öğelerinden raylı kapı kazalarını önlemek için, başta ebeveynler olmak üzere tüm aile bireylerine bu konuya yönelik farkındalık kazandırılması gerekmektedir. Kesinlikle hiçbir çocuğun gözetimsiz bırakılmaması gerektiği konusunda çocuklara bakım veren tüm bireyler uyarılmalıdır.