5. Asia Pasific International Modern Sciences Congress, Sydney, Avustralya, 16 - 17 Temmuz 2021, ss.279-283
Molibden, vücudumuzun enzimlerini ve diğer maddeleri parçalamada
kullanılan bir elementtir. Vücutta kimyasal reaksiyonları başlatan, sülfit
oksidaz, aldehit oksidaz, ksantin oksidaz ve mitokondrial amidoksim azaltıcı
bileşen (mARC) enzimlerini active eder. Ayrıca sülfitleri parçalamada önemli
rol oynar. Fazla alımında gut hastalığına sebep olur. Eser miktardaki bu
minerali, besinlerden alırız. Suda az çözünen tuzlardan oluşan katı hal
molibden seçici elektrot hazırlandı. Bu elektrodun duyarlılığına etki eden
faktörler incelenerek optimum şartları belirlendi. Önce sentetik numunelerde
değeri bilinen molibden miktarları, iyon seçici elektrot ile ölçülerek hata
oranları tespit edildi. Ardından Türkiye`de çok tüketilen mercimek, fasulye ve
pirinç örnekleri çözünürleştirildi. Örneklerdeki molibden miktarları %95 güven
seviyesi ve 5 deneyin ortalaması olarak yaklaşık 0.2 ile 0.5 mg /100 g olarak
ölçüldü.