DETERMINATION OF VANCOMYCİN RESISTANCE GENES İN VANCOMYCIN-RESISTANT ENTEROCOCCUS


Kurtuluş M.

UMTEB - XV International Scientific Research Congress , Jakarta, Endonezya, 24 - 25 Mart 2024, ss.514-515

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Jakarta
  • Basıldığı Ülke: Endonezya
  • Sayfa Sayıları: ss.514-515
  • Gazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

 

VANKOMİSİN DİRENÇLİ ENTEROKOKLARDA VANKOMİSİN DİRENÇ GENLERİNİN VARLIĞI

Melahat Kurtulus

Gazi Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Farmasötik Mikrobiyoloji ABD, Ankara, Türkiye

Anahtar Kelimeler: Enterokok, vankomisin direnci, vankomisin direnç genleri, vankomisin dirençli enterokoklar

Vankomisine dirençli enterokoklar (VRE) dünyada önemli nozokomiyal patojenler olarak ortaya çıkmıştır. Vankomisine dirençli enterokok infeksiyonları vankomisine duyarlı enterokok infeksiyonlarına göre daha ciddi sonuçlara ve daha yüksek mortaliteye sahiptir. Vankomisine dirençli enterokok infeksiyonlarının tedavi maliyetleri daha yüksektir ve tedavi seçenekleri oldukça azdır. Bu çalışmanın amacı; vankomisin direncinden sorumlu vanA ve vanB direnç genlerinin varlığını araştırmaktır.

Ankara Gazi Hastanesi'nin çeşitli kliniklerinden 2017-2018 yılları arasında 73 vankomisine dirençli enterokok izolatı toplandı. İzolatların tanımlanması ve antimikrobiyal duyarlılık testleri Vitek-2 otomatize sistemi ile yapıldı. Ayrıca, izolatlar PZR yöntemi kullanılarak tür düzeyinde genotipik olarak doğrulandı. 73 VRE izolatının çoğunluğunu vankomisine dirençli E. faecium (VREfm) oluşturmuştur.

Vankomisin direnç genlerinden vanA ve vanB genlerinin varlığı PZR yöntemi ile araştırıldı. Tüm izolatlarda vanA geni varlığı ve vankomisin-teikoplanin direnci olarak tanımlanan vanA fenotipi tespit edildi. VREfm izolatlarındaki vanA varlığı (%91,8), vankomisine-dirençli E. faecalis izolatlarından (%8,2) daha yüksekti. İki tür arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmedi. Ayrıca hiçbir izolatta vanB geni varlığına rastlanmadı.

Sonuç: VRE infeksiyonlarının moleküler teknikler kullanılarak hızlı tanısı, dirençli suşlarla enfekte hastalara uygun tedavinin uygulanması ve vankomisin direncinin yayılımının önlenmesi açısından önemlidir.

Bu çalışma, Gazi Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafından 02/2018-18 numaralı hibe ile desteklenmiştir.