Akut İshaller ve Mikrobiyota


Karataş A., Karakan T.

Bağırsak Mikrobiyotası ve Fekal Mikrobiyota Transplantasyonu, Prof. Dr. Tarkan KARAKAN, Editör, Turkiye Klinikleri Gastroenterohepatology - Special Topics Book Identity, Ankara, ss.4-8, 2019

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2019
  • Yayınevi: Turkiye Klinikleri Gastroenterohepatology - Special Topics Book Identity
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.4-8
  • Editörler: Prof. Dr. Tarkan KARAKAN, Editör
  • Gazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

ÖZET
Akut gastroenteritler halen özellikle gelişmekte olan ülkelerde önemli bir morbidite ve mortalite sebebidir. Bağırsak mikrobiyotasının akut gastronteritlerin patogenezinde rol aldığı düşünülmektedir. Aynı patojenle enfekte iki kişiden birinde çok ağır gastroenterit tablosu olurken, diğerinde hiçbir semptom oluşmamaktadır. Burdan yola çıkarak yıllar boyunca birçok çalışmada prebiyotikler, sinbiyotikler ve probiyotikler verilerek akut gastroenteritler tedavi edilmeye çalışılmıştır. Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) ve Saccharomyces boulardii, hakkında en çok çalışma yapılmış probiyotiklerdir ve bu etkileri sulu diyarede ispatlanmıştır ve de diyare süresini ortalama 1 gün kadar kısalttıkları yapılan çalışmalarla gösterilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Mikrobiyota; gastrointestinal mikrobiom; ishal
ABSTRACT
Acute gastroenteritis is still a major cause of morbidity and mortality, especially in developing countries. Intestinal microbiology is considered to play a role in the pathogenesis of acute gastronteritis. One of the two people infected with the same pathogen is very severe gastroenteritis, while the other has no symptoms. For many years, many studies have attempted to treat acute gastroenteritis with prebiotics, synbiotics and probiotics. Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) and Saccharomyces boulardii are the most studied probiotics and and these effects have been demonstrated in aqueous diarrhea and have been shown to reduce diarrhea duration mean time 1 day.

Keywords: Microbiota; gastrointestinal microbiome; diarrhea