AKŞEHİR GAZİ MUSTAFA KEMAL İLKOKULU BİNASI (PAPAZ EVİ) YAPI MALZEME ANALİZİ İLE RESTORASYON ÖNERİSİ


Creative Commons License

BÜLBÜL R., ÖZDEMİR A., GÖKDEMİR A., KOPRAMAN Y., ILGIN M., ILGIN M.

KORKUT ATA BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR KONGRESİ, Osmaniye, Türkiye, 28 - 30 Haziran 2022, ss.350-355

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Osmaniye
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.350-355
  • Gazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Konya İlinin büyük ilçelerinden biri olan Akşehir, İç Anadolu Bölgesi ile Akdeniz Bölgesinin buluşması noktasında, Sultan Dağının eteklerinde ve tarihi “Kral Yolu” ve İpek Yolu’nun üzerindedir. Akşehir’in sahip olduğu derin ve özgün tarihi kimliği, kültürel zenginliği, mimari değerlerine sahip çıkması ve Nasreddin Hoca gibi eşsiz bir şahsiyete mekân olması ve İslam Tarihinin önemli isimlerine ev sahipliği yapması “İnanç Turizmi” bakımından önemli avantajlar sunmaktadır. Ermeni Kilisesi ve Gazi Mustafa Kemal İlköğretim Okulu aynı alanda yer almaktadır, Ermeni Kilisesinin Restorasyonu tamamlanarak kültürel aktivitelerin gerçekleşeceği bir yapıya dönüşecek olması, restorasyon uygulamaları sonrasında yapıların aktif olarak bölge halkına ve turizm sektörüne kazandırılması ve aynı alanda yer alan Gazi Mustafa Kemal İlköğretim Okulunun ise bu kapsamda restorasyon çalışmalarına ihtiyaç duyulması büyük önem arz etmektedir.

 

Zaman içinde yapısal bütünlüğü bozulan ya da zayıflayan tarihi yapıların restorasyon ve konservasyon uygulamaları öncesinde yapıların mimari, tarihi, sanatsal ve estetik özelliklerinin araştırılmasının yanı sıra arkeometrik incelemelerinin de yapılması, seçilecek onarım malzemelerinin özgün yapıya uygun olarak belirlenebilmesi bakımından büyük önem taşımaktadır. Konya’nın Akşehir ilçesi merkezinde bulunan Gazi Mustafa Kemal İlkokulu Binası’na ait doğu, güney ve kuzey cephelerinden alınan taş örnekleri çeşitli analitik metotlar kullanılarak arkeometrik yönden incelenmiştir.

Akşehir Gazi Mustafa Kemal İlkokulu Binası’na ait yapısal malzeme örnekleri öncelikle görsel olarak değerlendirildikten sonra fotoğraflanarak belgelenmiş ve kodlanmıştır. Arkeometrik çalışmalar kapsamında taş örneklerinin fiziksel özellikleri temel fiziksel testlerle (birim hacim ağırlığı, su tutma kapasitesi ve gözeneklilikleri), aynı örneklerin suda çözünen toplam tuz miktarları ile tuz (anyon) türleri de kondaktometrik analiz ile belirlenmiştir. Yapısal örneklerin petrografik özellikleri, ince kesitleri üzerinden optik mikroskop analizi ile kimyasal özellikleri de PED-XRF analizi ile belirlenmiştir.

Tarihi binada kullanılmış olan yapısal taşlar kireçtaşlarıdır. Binanın inşasında kullanılan yapısal taşlar yakın çevre yerel kayaç formasyonunu doğrudan yansıtmaktadır. Taş onarımlarında kullanılacak kireçtaşları özgün yapıya uygun şekilde yakın çevre yerel kaynaklardan temin edilmelidir. Restorasyon uygulamaları öncesinde ve sırasında kullanılacak taşların onarım için uygun olup olmadıklarının da petrografik olarak incelenmesi önerilmektedir.