0-12 AYLIK BEBEĞİ OLAN EBEVEYNLERİN KOLİĞİ OLAN BEBEKLERİNE YAKLAŞIMLARI: KIRŞEHİR İLİ ÖRNEĞİ


Creative Commons License

Doğan S. B., Yüzer Alsaç S.

4. Uluslararası Akdeniz ve 3. Uluslararası 8. Ulusal Pediatri Hemşireliği Kongresi, Erzurum, Türkiye, 1 - 03 Haziran 2023, cilt.1, sa.1, ss.410

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Erzurum
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.410
  • Gazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Bu çalışma 0-12 aylık koliği olan bebeklerin annelerinin bazı demografik özellikleri ve bebeğe yaklaşımlarının koliğe olan etkisini belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel olarak yapılmıştır. Yöntem: Bu çalışma Mart 2018-Haziran 2018 tarihleri arasında Aile Sağlığı Merkezlerinde yürütülmüştür. Belirtilen tarihler arasında kolik tanısı almış 0-12 ay arasında olan 228 bebek tespit edilmiştir. Araştırmaya dahil edilme kriterlerine uyan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 208 anne ve bebeği araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Veriler Ebeveyn-Bebek Bilgi Formu ve İnfant Kolik Ölçeği (İKÖ) kullanılarak yüz yüze görüşme tekniği ile elde edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde bağımsız gruplarda t-testi ve One-way Anova testi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmada, annelerin % 44.71’inin 24-29 yaş aralığında olduğu, % 48.08’inin lise mezunu olduğu ve % 67.8’inin çalışmadığı belirlenmiştir. Araştırmada bebeklerin % 54.3’ünün 7-12 ay aralığında olduğu, % 51.5’ inin cinsiyetinin kız olduğu, % 59.6’sının 3001-3750 gr arası doğum kilosuna sahip olduğu ve % 59.1’inin 38-40 hafta arasında doğduğu belirlenmiştir. Bebeklerin % 49.5’inin anne sütü ve ek gıda ile beslendiği, % 52.4’ünün biberon kullandığı belirlenmiştir. İnfant kolik ölçeği toplam puan ortalamasının 55.9±12.0 olduğu belirlenmiştir. Annelerin % 56.7’sinin bebekte kolik sancısı yapabileceği için bazı besinleri yemeyi bıraktığı belirlenmiştir. Bu besinleri öğünlerinde çıkaran annelerin % 89.0’unun bebeklerinde kolik sancısında azalma olduğunu ifade etmiştir. Koliği azaltmada uygulanan davranışsal yöntemlerin %88.9 gazını çıkarma, %81.7 kucağa alma, %79.8 kucakta sallama ve %65.8 karın masajı olduğu belirlenmiştir. Annelerin bu süreçte bıraktığı gıda ve içecekler ise %40,6 bakliyat, %26.2 kahve ve %14.4 baharat olduğu saptanmıştır. Sonuç: Koliğin doğrudan bir tedavisinin olmadığı ancak koliğin hem bebek hem de ebeveynler üzerindeki olumsuz etkilerinin davranışsal yöntemler kullanılarak hafifletilebileceği göz ardı edilmemelidir.

Purpose: This study was conducted as a descriptive and cross-sectional study to determine the demographic characteristics of mothers of 0-12 months old babies with colic and the effects of their approaches to the baby on colic. Method: This study was carried out in Family Health Centers between March 2018 and June 2018. Between the specified dates, 228 infants aged 0-12 months who were diagnosed with colic were identified. The sample of the study consisted of 208 mothers and babies who met the inclusion criteria and agreed to participate in the study. The data were obtained by face-to-face interview technique using the Parent-Infant Information Form and the Infant Colic Scale (ICS). In the evaluation of the data, t-test and One-way Anova test were used in independent groups. Results: In the study, it was determined that 44.71% of the mothers were between the ages of 24-29, 48.08% were high school graduates and 67.8% were not working. In the study, it was determined that 54.3% of the babies were between 7-12 months, 51.5% were girls, 59.6% had a birth weight of 3001- 3750 g, and 59.1% were born between 38-40 weeks. It was determined that 49.5% of the babies were fed with breast milk and supplementary food, and 52.4% of them used a bottle. It was determined that the mean total score of the infant colic scale was 55.9±12.0. It was determined that 56.7% of the mothers stopped eating some foods because they could cause colic pain in the baby. 89.0% of mothers who removed these foods in their meals stated that their babies had a decrease in colic pain. Behavioral methods applied to reduce colic were determined to be 88.9% gasping, 81.7% cuddling, 79.8% cuddling and 65.8% abdominal massage. The food and beverages left by the mothers during this period were 40.6% pulses, 26.2% coffee and 14.4% spices. Conclusion: It should not be ignored that there is no direct treatment for colic, but the negative effects of colic on both the baby and the parents can be alleviated by using behavioral methods.