FARKLI İÇECEKLERİN ÜNİVERSAL REZİN KOMPOZİTLERİN RENK STABİLİTESİ ve YÜZEY ÖZELLİKLERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ , cilt.9, sa.2, ss.445-450, 2022


Creative Commons License

Akgül S., Gündoğdu C., Çalışkan Z., Çelik A., Bala O.

Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, cilt.9, sa.2, ss.445-450, 2022 (Hakemli Dergi)

Özet

ÖZ Farkli İçeceklerin Üniversal Rezin Kompozitlerin Renk Stabilitesi ve Yüzey Özelliklerine Etkisinin İncelenmesi Amaç: Bu çalışmanın amacı, üniversal rezin kompozitlerin renk stabilitesi ve yüzey özellikleri üzerine yaygın kullanılan içeceklerin etkilerini in vitro olarak incelemektir. Gereç ve Yöntemler: Üç üniversal rezin kompozit (Omnichroma, Estelite Sigma Quick, Filtek Universal Restorative) ve 3 farklı içecek (kahve, portakal suyu ve kola) incelenmiştir. Distile su kontrol grubunda kullanıldı. Yüzey pürüzlülüğü ve renk stabilitesi değerlendirilmesi için her materyalden her içecek için disk şeklinde örnekler hazırlandı (n=10). Ölçümler polimerizasyondan 24 saat sonra ve içeceklerde bekletme işlem sonrasında tekrarlandı. Ayrıca, su emilimi için ISO 4049:2009 standartları doğrultusunda her materyalden 10 tane örnek hazırlandı. Elde edilen veriler istatistiksel olarak tek yönlü varyans analizi, post hoc Tukey testi kullanılarak analiz edildi (p<0.05). Bulgular: Distile su grupları tüm materyallerde en az ΔE00 değerlerini gösterdi. Her materyalde kahvede bekletme sonrası istatististiksel olarak anlamlı bir renk değişimi tespit edildi (p<0.05). İçeceklerin restoratif materyallerin pürüzlülük değerlerinde anlamlı farklılığa yol açmadığı görüldü. Omnichroma’nın tüm içeceklerde diğer restoratif materyallere göre anlamlı derecede yüksek pürüzlülük gösterdiği saptandı (p<0.05). Sonuç: Renklenme estetik restorasyonda önemli bir parametredir. Estetik restoratif materyallerin hem yüzey hem renk özellikleri dış kaynaklı renklendiricilerden etkilenmektedir. Bundan dolayı, hekimler estetik restoratif materyalleri kullandıkları tedavi yaklaşımlarında bu konun bilincinde olmalı ve hastalarını bilgilendirmelidirler. ANAHTAR KELİMELER Üniversal Rezin Kompozit, İçecek, Yüzey Pürüzlülüğü, Renk Stabilitesi, Su Emilimi

ABSTRACT Evaluation of The Effect of Various Beverages On The Color Stability and Surface Properties of Universal Resin Composites Background: The aim of this in vitro study was to evaluate the effect of frequently preferred beverages on color stability and surface properties of universal resin composites. Methods: Three universal resin composites (Omnichroma, Filtek Universal Restorative, Estelite Sigma Quick) and three different beverages (coffee, orange juice and coke) were investigated. Distilled water was used as control. Disk shaped specimens were fabricated for surface roughness and color stability evaluation from each resin composite for each beverage (n=10). Measurements were performed at 24 hours after polymerization and after beverage immersion. Also, separate 10 specimens were prepared according to ISO4049:2009 standardization for water sorption. The obtained data were statistically analyzed using oneway ANOVA followed by post hoc Tukey test (p<0.05). Results: In distilled water groups, the lowest ΔE00 values were exhibited in all tested resin composites. Immersion in coffee caused significant color changed in all resin composites (p<0.05). Beverages didn’t cause significant difference surface roughness in all resin composites. Omnichroma exhibited high roughness values in all beverages compared with other tested materials. Conclusion: Discoloration is a main parameter for esthetic restorations. Both surface end color properties of esthetic restorative materials are affected by the extrinsic colorant. Therefore, clinicians should be aware of this issue during esthetic restorative approaches and should inform patients. KEYWORDS Universal Resin Composite, Beverage, Surface Roughness, Color Stability, Water Sorption