Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, cilt.9, sa.2, ss.445-450, 2022 (Hakemli Dergi)
ÖZ
Farkli İçeceklerin Üniversal Rezin Kompozitlerin Renk
Stabilitesi ve Yüzey Özelliklerine Etkisinin İncelenmesi
Amaç: Bu çalışmanın amacı, üniversal rezin kompozitlerin renk
stabilitesi ve yüzey özellikleri üzerine yaygın kullanılan içeceklerin
etkilerini in vitro olarak incelemektir.
Gereç ve Yöntemler: Üç üniversal rezin kompozit (Omnichroma,
Estelite Sigma Quick, Filtek Universal Restorative) ve 3 farklı
içecek (kahve, portakal suyu ve kola) incelenmiştir. Distile su
kontrol grubunda kullanıldı. Yüzey pürüzlülüğü ve renk stabilitesi
değerlendirilmesi için her materyalden her içecek için disk
şeklinde örnekler hazırlandı (n=10). Ölçümler polimerizasyondan
24 saat sonra ve içeceklerde bekletme işlem sonrasında
tekrarlandı. Ayrıca, su emilimi için ISO 4049:2009 standartları
doğrultusunda her materyalden 10 tane örnek hazırlandı. Elde
edilen veriler istatistiksel olarak tek yönlü varyans analizi, post hoc
Tukey testi kullanılarak analiz edildi (p<0.05).
Bulgular: Distile su grupları tüm materyallerde en az ΔE00
değerlerini gösterdi. Her materyalde kahvede bekletme sonrası
istatististiksel olarak anlamlı bir renk değişimi tespit edildi
(p<0.05). İçeceklerin restoratif materyallerin pürüzlülük
değerlerinde anlamlı farklılığa yol açmadığı görüldü.
Omnichroma’nın tüm içeceklerde diğer restoratif materyallere
göre anlamlı derecede yüksek pürüzlülük gösterdiği saptandı
(p<0.05).
Sonuç: Renklenme estetik restorasyonda önemli bir
parametredir. Estetik restoratif materyallerin hem yüzey hem renk
özellikleri dış kaynaklı renklendiricilerden etkilenmektedir.
Bundan dolayı, hekimler estetik restoratif materyalleri kullandıkları
tedavi yaklaşımlarında bu konun bilincinde olmalı ve hastalarını
bilgilendirmelidirler.
ANAHTAR KELİMELER
Üniversal Rezin Kompozit, İçecek, Yüzey Pürüzlülüğü, Renk
Stabilitesi, Su Emilimi
ABSTRACT
Evaluation of The Effect of Various Beverages On The Color
Stability and Surface Properties of Universal Resin
Composites
Background: The aim of this in vitro study was to evaluate the
effect of frequently preferred beverages on color stability and
surface properties of universal resin composites.
Methods: Three universal resin composites (Omnichroma, Filtek
Universal Restorative, Estelite Sigma Quick) and three different
beverages (coffee, orange juice and coke) were investigated.
Distilled water was used as control. Disk shaped specimens were
fabricated for surface roughness and color stability evaluation
from each resin composite for each beverage (n=10).
Measurements were performed at 24 hours after polymerization
and after beverage immersion. Also, separate 10 specimens were
prepared according to ISO4049:2009 standardization for water
sorption. The obtained data were statistically analyzed using oneway ANOVA followed by post hoc Tukey test (p<0.05).
Results: In distilled water groups, the lowest ΔE00 values were
exhibited in all tested resin composites. Immersion in coffee
caused significant color changed in all resin composites
(p<0.05). Beverages didn’t cause significant difference surface
roughness in all resin composites. Omnichroma exhibited high
roughness values in all beverages compared with other tested
materials.
Conclusion: Discoloration is a main parameter for esthetic
restorations. Both surface end color properties of esthetic
restorative materials are affected by the extrinsic colorant.
Therefore, clinicians should be aware of this issue during esthetic
restorative approaches and should inform patients.
KEYWORDS
Universal Resin Composite, Beverage, Surface Roughness,
Color Stability, Water Sorption