İrritabl Bağırsak Sendromuna Güncel Bakış


Yılmaz B., Akbulut G.

Beslenme ve Diyet Dergisi, cilt.46, sa.3, ss.276-284, 2018 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Derleme
  • Cilt numarası: 46 Sayı: 3
  • Basım Tarihi: 2018
  • Doi Numarası: 10.33076/2018.bdd.309
  • Dergi Adı: Beslenme ve Diyet Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.276-284
  • Gazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

İrritabl bağırsak sendromu (İBS), gastrointestinal sistem hastalıkları arasında en sık rastlanan kronik işlevsel bir hastalıktır.Toplumun geniş bir kısmını etkilemesinin yanı sıra bazı hastalar semptomlarını normal kabul edip herhangi bir sağlıkkuruluşuna başvurmamaktadır. Etiyolojisi tam olarak anlaşılamamıştır. Hastaların semptomlarına göre tedavi seçilse degenellikle yaşam tarzında değişiklikler (özellikle beslenmeye yönelik), farmakolojik tedavi ve psikolojik destek tedavinintemelini oluşturmaktadır. İrritabl bağırsak sendromlu hastalar için yararlı olabileceği düşünülen güncel diyet yaklaşımları:fermente oligo-, di- ve mono-sakkaritler ile poliollerden düşük (FODMAP) bir diyet, gaz yapıcı besinlerin, laktozun veglutenin diyetten çıkarılması veya sınırlandırılması ve hastaların İBS alt sınıflarına göre posa miktarının arttırılması yada azaltılması şeklindedir. İrritabl bağırsak sendromunun etiyolojisinin anlaşılabilmesi ve yeni tedavi yöntemleriningeliştirilebilmesi için daha fazla araştırmaya gereksinme vardır.
Irritable bowel syndrome (IBS) is the most common chronic functional disease of the gastrointestinal system. Although the disease affects a large part of the population, some patients do not refer any health care services since they accept their symptoms as normal. Etiology of the disease has not been fully understood. Although the treatment of IBS is usually decided based on the symptoms of the patients, the most common therapeutic approaches for IBS include changes in lifestyle (especially nutrition), pharmacological and psychological treatments. The current diet approach, which is thought to be useful for IBS patients might include the following measures: a diet low in fermentable oligo-, di- and monosaccharides and polyols (FODMAPs), limitation or exclusion of gas-producing foods and/or lactose and gluten increasing/decreasing the amount of fiber according to IBS subclasses. Further research is needed to understand the etiology of IBS and to develop new treatment approaches.