Trajik İ̇yimserlik Kavramının İ̇ncelenmesi


Ayvaz A., Şıngır H.

11. Uluslararası Akademik Araştırmalar Kongresi, Elazığ, Türkiye, 25 Temmuz 2023, ss.196-202

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Elazığ
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.196-202
  • Gazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

İyimserlik hayatın tüm zor şartlarına ve engellere karşın bireyin hayata karşı olumlu bakış açısı geliştirme yeteneği olarak karşımıza çıkmaktadır. İyimserlik kavramından farklı olarak trajik iyimserlik yaşama daha fazla değer vermemiz, umut ve mutluluk kapasitemizi genişletmemiz ve daha anlamlı bir yaşam sürdürmemiz için bizleri özgür kılar. Trajik iyimserlik kaçınılmaz kayba ve acıya rağmen umudu sürdürme yeteneği olarak ele alınmaktadır. Milyonlarca insanın her gün acı çektiği ve öldüğü göz önüne alındığında, trajik iyimserlik daha fazla ilgiyi hak etmektedir. Aynı zamanda acıları ve korkuları hafifletmeye yardımcı olacaktır.

Bu çalışmada, trajik iyimserlik kavramı ele alınmış olup tanımı ve kavramın ortaya çıkışı, kavramın kuramsal çerçevesini oluşturan Victor Frankl’ın geliştirip öne sürmüş olduğu Logoterapideki yerine değinilmiştir. Bunun yanı sıra trajik iyimserliğin ölçümü için ölçek geliştirme çalışmaları ve ölçme araçları, yurtiçi ve yurtdışında yapılan araştırmalar ele alınmıştır. Trajik iyimserlik kavramının psikoloji ile rehberlik ve psikolojik danışmanlık alanlarında teori ve uygulamaya yönelik katkılarıyla birlikte geliştirilmesi ve kullanımına yer verilmiştir. 

Optimism is the ability of an individual to develop a positive perspective on life despite all the difficult conditions and obstacles of life. Unlike the concept of optimism, tragic optimism frees us to value life more, expand our capacity for hope and happiness, and lead a more meaningful life. Tragic optimism is treated as the ability to maintain hope despite inevitable loss and pain. The tragic optimism deserves more attention, given that millions of people suffer and die every day. It will also help alleviate pain and fear.

In this study, the concept of tragic optimism is discussed and its definition and the emergence of the concept, its place in Logotherapy, which is developed and put forward by Victor Frankl, who constitutes the theoretical framework of the concept, is mentioned. In addition, scale development studies and measurement tools for the measurement of tragic optimism, and studies conducted in Turkey and abroad are discussed. The development and use of the concept of tragic optimism with its contributions to theory and practice in the fields of psychology, guidance and psychological counseling are included.