7th INTERNATIONAL CONGRESS ON NUTRITION OBESITY AND COMMUNITY HEALTH, İstanbul, Turkey, 28 - 29 May 2022, pp.272-280
Öz: Son Akdeniz
diyet örüntüsünün en önemli bileşenlerinden biri sızma zeytinyağıdır. Sızma
zeytinyağı zeytinin ilk sıkılmasından elde edilmektedir. Oleokantal, güçlü antienflamatuvar aktivitelere sahip bileşimi ile
birçok kronik hastalığın patogenezinde rol alan, inflamatuar ve oksidatif
bileşenlerin yok edilmesinde umut verici bir ajandır. Oleokantal'ın
anti-inflamatuar, antioksidatif, antimikrobiyal, antikanser ve nöroprotektif
aktiviteleri bulunmaktadır. Oleokantal zeytinyağının boğazın orofaringeal
bölgesinde bıraktığı acı tadından ve keskinlik hissinden sorumludur. Acı tattan
deacetoxyligstroside glikozitin dialdehidik formunu sorumludur. Bu acı tat ve
keskinlik hissi kalite göstergesi olarak kabul edilmektedir. Bu acı tat ne
kadar yoğunsa sızma zeytinyağının anti-inflamatuar, anti-mikrobiyal ve
anti-oksidan etkilerinin o kadar güçlü olacağı öne sürülmüştür. Antimikrobiyal bileşikler bazı
bulaşıcı hastalıkların önlenmesinde önemli role sahiptir. Oleokantal, güçlü
antienflamatuvar aktivitelere sahip bileşimi ile birçok kronik hastalığın
patogenezinde rol alan, inflamatuar ve oksidatif bileşenlerin yok edilmesinde
umut verici bir ajandır. Oleokantal
zeytin ve zeytinyağı polifenollerinin sadece% 10'unu oluşturmasına rağmen
etkili biyolojik aktiviteleri nedeniyle oksidatif strese bağlı birçok metabolik
bozukluğun önlenmesinde gelecek vaat etmektedir.Kronik inflamatuar hastalıklar,
sağlık hizmetleri sistemleri üzerinde önemli bir sosyo-ekonomik yüktür. Bu
nedenle, inflamasyonu önlemek ve tedavi etmek için uygun ve güvenli bileşikler
bulma arayışı büyük önem arz etmektedir.
Sonuç olarak, oleokantal’ın bir çok kronik hastalığın önlenmesinde veya
tedavi edilmesinde potansiyel terapötik
etkisi bildirilmektedir. Bu çalışmada sızma zeytinyağının fenolik bileşeni olan
oleokantalın oleokantalın antiinflamatuar, antimikrobiyal, antioksidatif
etkileri ve potansiyel sağlık ilişkisini incelemek amacıyla yapılmıştır.