Amaç: Aşırı kilo alımı ve obezite, tip 2 diyabet, hiperlipidemi, arteriyosklerozis, çeşitli dental vj periodontal hastalıklar için bir risk faktörüdür. Bu çalışmanın amacı, deneysel olarak yüksek yağ diyetiyle beslenen ve obezite geliştirilen ratların diş ve çevre dokularında oluşabilecek histolojik değişiklikleri incelemektir. Gereç ve Yöntem: 12 erkek Wistar ratlar, gelişigüzel olarak iki gruba ayrıldı. Bir grup (A grubu) standart diyetle 28 gün beslendi. B grubu ise aynı sürede yüksek yağ içeren diyetle beslendi. Plazma glukoz konsantrasyonu, serum insulin, kolesterol and trigliserit düzeyleri deneysel periyodun öncesinde ve sonrasında ölçüldü. Histokimyasal boyama, diş ve çevre dokularının değerlendirilmesi için yapıldı. Bulgular: B grubu ratlarda deney sonucunda obezite gelişti ve 4 hafta sonunda yağdan zengin diyetle beslendiğinde A grubuna göre %32 daha ağırdı. 4 haftalık diyet uygulamasından sonra, B grubu ratlarda glukoz ve lipid metabolizması belirgin şekilde değişti, fakat dental ve periodontal dokular açısından iki grup benzer histokimyasal özellikler göstermekteydi. Sonuç: Bu çalışmamızda, 4 hafta süresince yüksek yağ diyetiyle beslenme sonucunda B grubu ratlar insüline direnç geliştirdi. Ağız içi dokularda, yüksek yağ diyetinin etkilerine karşı erken dönemde herhangi bir değişiklik izlenmedi.
Objective: Being overweight and obese are important risk factors for various diseases including type 2 diabetes, hyperlipemia, arteriosclerosis, dental and periodontal diseases. The aim of the study was to evaluate histochemically whether a high-fat diet has. an impact on tooth and surrounding tissues in rats. Material and Method: Twelve male Wistar rats were randomly divided into two groups. One group was fed with standard diet (A) and the other group (B) was fed with high fat diet for 28 days. Plasma glucose concentration, serum insulin, cholesterol and triglyceride levels were measured before and after experimental period. Histochemical staining was performed for evaluating teeth and periodontal tissues. Results: B group rats developed obesity and became 32% heavier than A group. Although both groups demonstrated similar biochemical parameters at baseline, after 4 weeks, glucose and lipid metabolism changed irj B group. However, both groups have similar histochemical findings in dental and periodontal tissues. Conclusion: After 4 weeks of high-fat diet in our study suggesting that the rats in group B became insulin resistant. Oral tissues may withstand the effects of high fat diet at earlier periods.