4D Oranı ve Parmak Boyları Açısından Obsesif Kompulsif Bozukluk, Yaygın Gelişimsel Bozukluk Tanısı Konulan Çocuklar ve Sağlıklı Kontrollerin Karşılaştırılması


TANER H. A., GÖZİL R., İŞERİ E., BURU E., BAHÇELİOĞLU M.

Gazi Medical Journal, cilt.27, sa.2, ss.40-44, 2016 (ESCI) identifier identifier identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 27 Sayı: 2
  • Basım Tarihi: 2016
  • Doi Numarası: 10.12996/gmj.2016.14
  • Dergi Adı: Gazi Medical Journal
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Emerging Sources Citation Index (ESCI), Scopus, TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.40-44
  • Gazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Obsesif kompulsif bozukluk ( OKB) ve otizm, tekrarlayıcı davranışlar gibi bazı ortak özelliklere sahiptirler. Prenatal androjenlere maruziyet ile ilişkili olduğu düşünülen, cinsiyetler arasında faklılık gösteren; 2. Parmağın 4. Parmağa oranının (2d:4d) otizmde daha çok "erkek benzeri" olduğu bildirilmektedir. Bu çalışmanın amacı ortak özellikleri bulunan OKB ve otizm grubunun 2d:4d oranı ve parmak uzunlukları açısından karşılaştırılmasıdır. Yöntem: Bu çalışmaya 6-18 yaşları arasında olan OKB tanısı konulan 15, Yaygın gelişimsel bozukluk ( YGB ) tanısı konulan 12 ve herhangi bir psikiyatrik bozukluğu olmayan 54 erkek sağlıklı çocuk-ergen dahil edilmiştir. Hasta grubunda OKB ve YGB tanısı ayrıntılı klinik değerlendirme sonucunda DSM IV-TR tanı kriterlerine göre konulmuştur. Değerlendirme sonrasında dijital kompas yardımıyla çocuk ve ergenlerin el uzunluğu, el genişliği, parmak uzunlukları ölçülmüştür. Bulgular : Kontrol, OKB ve YGB grupları arasında sağ ve sol 2d:4d oranı yönünden istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır. Buna karşın, YGB grubunda sağ el 2. ve 3.parmaklar ile, sol el 2,3,4. parmakların kontrol grubuna göre daha kısa olduğu saptanmıştır. Sol el uzunluğu YGB grubunda OKB grubuna göre daha kısa olarak saptanırken, sağ 2. ve sol 3. parmak uzunluğu YGB grubunda kontrol ve OKB grubuna göre daha kısa olarak bulunmuştur. Sonuç : Bu çalışmada 2d:4d oranı açısından OKB, YGB ve sağlıklı kontroller arasında herhangi bir farklılık saptanmazken; YGB grubunda bazı parmak boylarının kontrol grubuna göre daha kısa olduğu tespit edilmiştir. Bu bulgu YGB grubunda taranabilecek bir dismorfolojik bir bulgu olabilir ancak daha geniş örneklemlerle yapılacak ileri çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Objective: Obsessive compulsive disorder (OCD) and autism share some common features, such as repetitive behaviors. Second finger to fourth finger ratio (2d: 4d) is thought to be associated with prenatal androgen exposure and differs between the sexes and 2d:4d ratio is reported to be more "masculine like features" in autism. The aim of this study is to compare OCD and autism that display common features in terms of 2d: 4d ratio and finger lengths. Methods: This study included 15 boys diagnosed with OCD, 12 boys diagnosed with Pervasive Developmental Disorder (PDD), and 54 healthy boys with no psychiatric disorders between the ages of 6 and 18 years. The diagnoses of OCD and PDD were reached after detailed clinical evaluations according to DSM IV-TR criteria. After the evaluation, the children's and adolescents' hand length, hand width, and finger lengths were measured with a digital compass. Results: In this study, we found no statistically significant difference between the control, OCD, and PDD groups regarding the right and left 2d: 4d ratio. Whereas in the PDD group, we found that the right hand second and third fingers and the left hand second, third, and fourth fingers were shorter than the fingers of those in the control group. We also found that left hand length was shorter in the PDD group than in the OCD group and the second finger of the right hand and third finger of left hand was shorter in the PDD group than in the OCD and control groups. Conclusion: In this study, we did not observe any differences between the OCD, PDD, and control groups in terms of 2d: 4d ratio; however, we found that that some finger lengths were shorter in the PDD group than in the control group. This result may be a dysmorphological sign that could be screened in the PDD group, but we need further research with larger sample sizes to confirm its significance.